Energimyndigheten och klimatpolitiken

Skriftlig fråga 2006/07:507 av Bolund, Per (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-01-19
Anmäld
2007-01-19
Besvarad
2007-01-24
Svar anmält
2007-01-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 januari

Fråga

2006/07:507 Energimyndigheten och klimatpolitiken

av Per Bolund (mp)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Vid beredningen av Eons ansökan om att bygga etapp 1 av den mellansvenska gasledningen har Naturvårdsverket fastslagit att utbyggnaden inte kan anses lämplig ur miljömässig synpunkt mot bakgrund av målet att långsiktigt nå en begränsad klimatpåverkan.

Boverket påpekar att den strategiska miljökonsekvensbedömningen som Eon lagt fram är undermålig. Eon anser för sin del att det inte är bolagets sak att svara för en samlad bedömning av alla aspekter som en utbyggnad av naturgasnätet kan få för omställningen av energisystemet.

Energimarknadsinspektionen utgår i sin bedömning från bolagets antaganden om konsekvenser för energipolitiken i andra länder, resonemang som vederlagts och dömts ut av Naturvårdsverket. Energimarknadsinspektionen har heller inte inhämtat synpunkter på Eons påståenden från ansvariga myndigheter i andra länder. Myndigheten saknar uppenbarligen underlag och kompetens för att överväga konsekvenser av besluten i Sverige för energisystemet i andra länder. Myndigheten tycks vidare ha missförstått sitt uppdrag.

Energimyndigheten och Energimarknadsinspektionen lyder under Näringsdepartementet.

Mot den bakgrunden vill jag fråga näringsministern vad hon ämnar vidta för åtgärder för att Energimyndigheten i det fortsatta arbetet ska utgå ifrån svenska klimatpolitiska mål.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:507 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 24 januari

Svar på fråga

2006/07:507 Energimyndigheten och klimatpolitiken

Näringsminister Maud Olofsson

Per Bolund har frågat mig vad jag ämnar vidta för åtgärder för att Energimyndigheten i det fortsatta arbetet ska utgå från svenska klimatpolitiska mål.

Allmänt gäller att regeringen styr myndigheterna genom myndigheternas instruktioner och regleringsbrev. Energimyndigheten är central förvaltningsmyndighet för frågor om användning och tillförsel av energi och har som sitt främsta ansvar att uppfylla de energipolitiska mål som har fastställts av regering och riksdag.

Energimyndigheten ska därmed enligt sin instruktion verka för att på kort och lång sikt trygga tillgången på el och annan energi på för omvärlden konkurrenskraftiga villkor. Myndigheten ska vidare inom sitt verksamhetsområde verka för en effektiv och hållbar energianvändning och en kostnadseffektiv energiförsörjning, båda med en låg negativ inverkan på hälsa, miljö och klimat. Myndigheten ska bidra till omställningen till ett ekologiskt uthålligt energisystem.

Vidare har Energimyndigheten ett särskilt sektoransvar för miljömålsarbetet. Det innebär att myndigheten i sitt arbete ska bidra till att uppfylla de av riksdagen antagna miljökvalitetsmålen som är relevanta för energisektorn, med inriktning på bland annat miljömålet Begränsad klimatpåverkan.

Myndigheten ansvarar själv för handläggningen av ett enskilt förvaltningsärende. Det är således inte en fråga för mig att blanda mig i myndighetsutövningen.

Jag har tidigare informerat miljöpartiet om att regeringens förestående prövning av det aktuella ärendet kommer att innebära en bedömning utifrån en rad aspekter som till exempel närings‑, energi-, miljö-, regional- och klimatpolitik. Jag ser därför inte några skäl för att vidta ytterligare åtgärder för att förmå Energimyndigheten att utgå från svenska klimatpolitiska mål.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.