Energieffektivisering i miljonprogrammet

Skriftlig fråga 2007/08:170 av Sonidsson, Eva (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-10-26
Anmäld
2007-10-26
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2007-11-07
Svar anmält
2007-11-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 oktober

Fråga

2007/08:170 Energieffektivisering i miljonprogrammet

av Eva Sonidsson (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

I medierna de senaste dagarna har vi kunnat läsa att de svenska miljonprogramshusen är i så dåligt skick att värmen läcker ut genom fasad, fönster och balkonger. Det innebär också att husen förbrukar en stor mängd energi och tär på miljön. Att rusta upp och energieffektivisera miljonprogrammen kommer att kosta miljardbelopp: Ventilationen är dålig, taken är bristfälligt isolerade och fönstren ofta otäta.

Vi socialdemokrater har i vår alternativa budget föreslagit ett nytt investeringsstöd för att bygga miljövänliga hyresrätter och vi har avsatt medel för att inleda en miljardsatsning på att rusta upp och förbättra förorter och miljonprogramsområden i hela Sverige. 

Min fråga till näringsminister Maud Olofsson är:

Hur kommer näringsministern att agera för att energieffektivisera miljonprogrammens befintliga bestånd?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:170 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 7 november

Svar på fråga

2007/08:170 Energieffektivisering i miljonprogrammet

Näringsminister Maud Olofsson

Eva Sonidsson har frågat mig hur jag kommer att agera för att energieffektivisera miljonprogrammets befintliga bestånd.

Som Eva Sonidsson har noterat finns det onekligen ett stort upprustningsbehov i många av landets miljonprogramsområden. Det är också riktigt att energianvändning och miljöpåverkan i dag i flera fall är mycket högre än de skulle behöva vara.

Det primära ansvaret för att rusta och underhålla fastigheter ligger naturligtvis på fastighetsägarna, inte skattebetalarna. Utan att gå vidare in på ansvarsfrågan vill jag här peka på den enorma utvecklingspotential som ligger i att genomföra upprustningen av miljonprogramsområdena på ett miljöriktigt och genomtänkt sätt. Det gäller inte minst åtgärder för energieffektivisering, som också snabbt kan löna sig, utan att skattebetalarna behöver stå för kostnaden. Hyresintäkterna är tänkta att täcka kostnader för investeringar av detta slag.

Regeringen genomför en rad insatser för att främja energieffektivisering, såväl med inriktning mot bebyggelsen som mot många andra sektorer. I budgetpropositionen för 2008 föreslår regeringen således att 140 miljoner kronor ska användas för insatser för effektivare energianvändning – bland annat rådgivning och informationsinsatser och 120 miljoner kronor ska användas till teknikupphandling och marknadsintroduktion av energieffektiv teknik.

Genom Energimyndighetens program Energi- och resurseffektivitet i byggande och förvaltning (CERBOF) satsas 130 miljoner kronor på utveckling av tekniska lösningar men också för att förändra människors beteenden.

Boverket har regeringens uppdrag att ta fram ett underlag som klarlägger byggnaders tekniska utformning, upprustningsbehov med mera, energianvändning, brister i inomhusmiljö och upplevd ohälsa. Uppdraget ska ge en bättre underbyggd bild av bland annat potentialen för energieffektivisering, och kan också ge förutsättningar för uppföljning och eventuella ändringar av vissa befintliga miljömål samt till formulering av nya. Regeringen har även uppdragit åt Boverket att redovisa möjliga åtgärder för att i befintliga byggnader effektivisera energianvändningen. Uppdraget ska redovisas den 3 december 2007.

Regeringen har vidare uppdragit åt Statens energimyndighet med flera att föreslå lämpliga verktyg för upphandling av energirelaterade produkter utifrån produktens miljöprestanda. Syftet är att inom ramen för offentlig upphandling påskynda omställningen till ett hållbart samhälle genom att bidra till energieffektivisering i den offentliga sektorn samt främja utvecklingen av energieffektiva tekniska lösningar. Uppdraget ska redovisas senast den 15 mars 2008.

Alla de åtgärder som jag här har nämnt syftar till energieffektivisering och en mer hållbar energianvändning. Vissa av dem är direkt riktade mot bebyggelsen, andra har en mer generell utformning. Att jag ändå väljer att nämna dessa är ingen slump: energieffektivisering har många dimensioner. De tekniska egenskaperna i fastigheterna är en viktig del. Hur vi agerar som boende och som konsumenter när vi använder energi är också mycket viktigt. Regeringens åtgärder syftar generellt till att försöka påverka både teknik och användning i rätt riktning – mot ökad effektivitet och hållbara lösningar, men också att avgränsa vad som är det privata näringslivets roll och när vi ska använda medborgarnas pengar till dessa ändamål.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.