Energieffektiva byggnader

Skriftlig fråga 2016/17:1557 av Rickard Nordin (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-06-07
Överlämnad
2017-06-08
Anmäld
2017-06-09
Svarsdatum
2017-06-14
Sista svarsdatum
2017-06-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

En av de mest grundläggande sakerna vid energieffektivisering är ett minimerat uppvärmningsbehov, vilket säkerställs genom byggnader med effektiva klimatskal.

EU-direktiven om byggnaders energiprestanda (EPBD) och om energieffektivisering (EED) ska revideras, och beslut ska fattas av EU-kommissionen i juni för att sedan fastställas av parlamentet i oktober och november.

Samtidigt har Boverket, baserat på regeringens plan- och byggförordning (2011:338), tagit fram förslag till nya regler för nära-nollenergibyggnader som baseras på systemgränsen primärenergifaktorer, vilket riskerar att minska drivkrafterna att bygga energieffektiva byggnader. Om förslaget blir verklighet skulle en förändring i den primära energimixen förbättra byggnadens skenbara energiprestanda utan att faktiskt minska energianvändningen i byggnaden. Detta går helt på tvärs med Energikommissionens och Miljömålsberedningens ambitiösa mål för energieffektivisering. Där beskrivs tydligt att det är använd energi, inte köpt energi, som bör vara beräkningsgrunden.

I förordningen om ändring i plan- och byggförordningen 3 kap. 14 § 3 står dessutom att ”en byggnad ska vara utrustad med byggdel bestående av ett eller flera skikt som isolerar det inre av en byggnad från omvärlden så att endast en låg mängd värme kan passera igenom”. Boverkets förslag fokuserar inte på detta tillräckligt i de nya reglerna.

Boverket menar att deras förslag till ändrade byggregler för nära-nollenergibyggnader är en konsekvens av EU:s direktiv (2010/31/EU) om byggnaders energiprestanda. Samtidigt vet vi att Energimyndigheten menar att direktivet kan tolkas på ett annat sätt. Dessutom kan den pågående revideringen leda till ändrade förutsättningar.

Min fråga till statsrådet Peter Eriksson blir därför:

 

På vilket sätt arbetar statsrådet och regeringen i Sverige med att uppfylla Miljömålsberedningens och Energikommissionens direktiv om att gå över till använd energi som beräkningsgrund, och vilka åtgärder har tagits på EU-nivå för att påverka direktivets revidering i den riktningen?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1557 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Dnr N2017/03916/PBB

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1557 av Rickard Nordin (C) Energieffektiva byggnader

Rickard Nordin har frågat mig på vilket sätt jag och regeringen i Sverige arbetar med att uppfylla Miljömålsberedningens och Energikommissionens direktiv om att gå över till använd energi som beräkningsgrund och vilka åtgärder som har tagits på EU-nivå för att påverka direktivets revidering i den riktningen.

Den 30 november 2016 presenterades ett förslag till reviderat direktiv från Europaparlamentet och rådet om byggnaders energiprestanda (2010/31/EU). Förhandlingarna i ministerrådet har påbörjats och den 26 juni väntas rådet anta en allmän inriktning inför förhandlingarna med Europaparlamentet. I minsterrådet har regeringen verkat för att medlemsstaterna ska få så stor flexibilitet som möjligt när det gäller hur byggnaders energiprestanda ska bestämmas, i synnerhet hur sådan förnybar energi som produceras och används på plats ska hanteras. Regeringen har också drivit ett aktivt påverkansarbete mot Europaparlamentet och EU-kommissionen för att få gehör får Sveriges ståndpunkt. Utfallet av förhandlingarna återstår att se.

Det är riktigt att Boverket har tagit fram förslag till nya tillämpningsföreskrifter, som en följd av den senaste ändringen i plan- och byggförordningen. Dessa förslag utgår från nuvarande lydelse i direktivet om byggnaders energiprestanda och de anvisningar som finns där om hur en byggnads energiprestanda ska bestämmas.

Rickard Nordin nämner att plan och byggförordningen numera anger att en byggnad ska vara utrustad med en byggdel bestående av ett eller flera skikt som isolerar det inre av en byggnad från omvärlden så att endast en låg mängd värme kan passera igenom. Detta motsvaras i Boverkets tillämpningsföreskrifter av ett särskilt krav på nya byggnaders klimatskal. Den regeln fungerar som en spärr, så att man inte kan uppfylla energikraven enbart med hjälp av installationer, utan måste se till att byggnaden också är väl isolerad.

Energikommissionen har lämnat sitt betänkande som nu bereds i Regeringskansliet.

Stockholm den 13 juni 2017

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.