Energideklaration

Skriftlig fråga 2009/10:448 av Jeppsson, Peter (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-01-28
Anmäld
2010-01-28
Besvarad
2010-02-03
Svar anmält
2010-02-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 januari

Fråga

2009/10:448 Energideklaration

av Peter Jeppsson (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Den 1 oktober 2006 infördes lagen om energideklaration av byggnader. Lagen grundar sig på ett EU-direktiv från 2002. Hittills har endast hälften av byggnaderna genomgått en energideklaration trots att det skulle vara genomfört senast den 1 januari 2009.

Kritiken mot dessa energideklarationer har varit hård från både privatpersoner och myndigheter. En majoritet av fastighetsägarna känner redan till de åtgärdsförslag som framkommer i deklarationerna, vilket får till följd att många känner sig lurade då de måste betala dyra pengar i relation till den tid det tar att genomföra deklarationen och för något som de redan har kunskap om.

Vilka åtgärder avser näringsministern att vidta för att energideklarationerna ska genomföras på ett sådant sätt att kostnaden står i rimlig relation till nyttan och tidsåtgången för det utförda arbetet?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:448 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 3 februari

Svar på fråga

2009/10:448 Energideklaration

Näringsminister Maud Olofsson

Peter Jeppsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att energideklarationerna ska genomföras på ett sådant sätt att kostnaden står i rimlig relation till nyttan och tidsåtgången för det utförda arbetet.

Låt mig börja med att klarlägga att jag självfallet delar Peter Jeppssons uppfattning om att energideklarationerna ska ge information som är till nytta såväl för fastighetsägare som boende och andra som vistas och verkar i våra byggnader.

Jag vill framhålla att regeringen är väl medveten om den kritik som har framförts mot hur energideklarationerna fungerar i vissa fall i dag och tar den på allvar. Vi välkomnar både den granskning som genomfördes av Riksrevisionen förra våren och den utvärdering av systemet med energideklarationer som Boverket rapporterade till regeringen i december förra året. Dessa rapporter utgör värdefulla underlag för regeringen när vi ska utveckla och förbättra systemet.

Syftet med energideklarationerna är att de ska bidra till en effektivare energianvändning i bebyggelsen med beaktande av god inomhusmiljö. För att energideklarationerna ska verka i en sådan riktning är det viktigt att de bygger på ett bra underlag och en bra analys. Samtidigt är det inte rimligt att enskilda fastighetsägare betalar stora belopp för att få grundliga besiktningar och analyser genomförda, om fastigheterna de äger redan är energieffektiva.

Hur kan man då få energideklarationer som håller en god kvalitet till ett rimligt pris? Det finns många faktorer som spelar in i detta, men en viktig aspekt är att de bestämmelser som vi har i dag om när byggnader ska besiktigas, är alltför otydliga.

Regeringen avser att ge ett uppdrag till Boverket att gemensamt med Energimyndigheten och Swedac gå igenom hur bestämmelserna om energideklarationer bör utvecklas. En sådan genomgång är motiverad både av att EU-direktivet om byggnaders energiprestanda – som våra bestämmelser om energideklarationer bygger på – har omarbetats och av att vi nu har erfarenheter om vad som fungerat mer eller mindre bra med det system vi har. Frågan om besiktningarnas roll, liksom andra aspekter som rör energideklarationernas kvalitet och kostnad, kommer att ingå i det uppdraget.

När myndigheterna rapporterar sitt uppdrag, vilket avses ske till denna sommar, kommer det att ligga till grund för regeringens vidare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.