En väg in

Skriftlig fråga 2020/21:599 av Lotta Finstorp (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-11-19
Överlämnad
2020-11-20
Anmäld
2020-11-24
Sista svarsdatum
2020-12-02
Svarsdatum
2020-12-09
Besvarad
2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Det är synnerligen viktigt att få tydlig information vad som gäller i en kris. Det måste vara lätt att göra rätt. Men så är det inte under denna pandemi.

Många företagare och ansvariga inom kultur-, idrotts- och besöksnäringen vittnar om svårigheten att få tydliga besked om vad som gäller just deras verksamhet avseende coronarestriktioner. Rädslan för att göra fel är överhängande eftersom kvalitetssäkrade tolkningar av Folkhälsomyndighetens presskonferenser saknas.

De flesta kommuner har under lång tid arbetat med ”en väg in” för företagare i behov av till exempel vägledning. Rättviksmodellen är en sådan väl beprövad form.

Det behövs skyndsamt ett nav på statlig nivå under pandemin, där det erbjuds hjälp med förtydliganden och svar på frågor från ovan nämna sektorer som berörs av olika restriktioner. Biografdebaclet är en sådan otydlighet.

Min fråga till kultur- och demokratiminister Amanda Lind lyder därför:

 

Anser ministern att det behövs ”en väg in” på nationell nivå, och vilka åtgärder vidtar ministern?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:599 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Svar på fråga 2020/21:599 av Lotta Finstorp (M)
En väg in

Lotta Finstorp har frågat kultur- och demokratiministern samt ministern med ansvar för idrottsfrågorna om hon anser att det behövs ”en väg in” på nationell nivå för att företag ska kunna få besked om vad som gäller för deras verksamhet avseende coronarestriktioner, och vilka åtgärder hon vidtar. Frågan har överlämnats till mig.

Pågående pandemi innebär en fara för liv och hälsa samt omfattande konsekvenser för stora delar av samhället. För många företag är situationen fortsatt svår och osäker. I denna situation är snabb, korrekt och samlad information av största vikt. För företag finns information samlad på myndighetsportalen verksamt.se, inklusive information om ändringar i lagar och regler samt om stöd m.m. med anledning av den pågående pandemin. På Folkhälsomyndighetens hemsida finns vägledning, råd och tips för hur verksamhetsansvariga kan bedriva en mer smittsäker verksamhet. På regeringens hemsida finns information till företagare om de åtgärder som regeringen vidtagit för att mildra virusutbrottets konsekvenser för jobb och företag i Sverige.

Service till privatpersoner, företagare och bolag är en central del av många myndigheters verksamhet, så även under den pågående pandemin. Myndigheters serviceskyldighet följer av förvaltningslagen (2017:900) och innebär bland annat att de ska se till att kontakterna med enskilda blir smidiga och enkla. Myndigheter ska också utan dröjsmål lämna enskilda sådan hjälp att de kan tillvarata sina egna intressen. Bland annat finns särskilda servicekontor för att hjälpa och vägleda allmänhet och företag i deras kontakter med statliga myndigheter.

Regeringen lämnade den 11 november 2020 ett uppdrag till Folkhälsomyndigheten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt länsstyrelserna att gemensamt samordna, stärka och utveckla kommunikationsinsatser till allmänheten med anledning av pandemin. I uppdraget ingår bland annat att ta fram en kommunikationsstrategi.

Stockholm den 8 december 2020

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.