en sammanhållen svensk hästpolitik

Skriftlig fråga 1999/2000:375 av Pettersson, Marina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-12-14
Besvarad
1999-12-23
Anmäld
2000-01-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 december

Fråga 1999/2000:375

av Marina Pettersson (s) till jordbruksminister Margareta Winberg om en sammanhållen svensk hästpolitik

Antalet hästar har de senaste tre decennierna ökat rekordartat, från drygt 70 000 i början på 1970-talet till över 200 000 i dag. Hästarna utgör både som foderkonsumenter och som arbetskraft en viktig inkomstkälla för det svenska lantbruket och för den svenska landsbygden.

Parallellt med att hästens roll har minskat inom jord- och skogsbruket har dess betydelse i fritidslivet ökat. Hästnäring som helhet, inräknat t.ex. trav och galopp, omsätter enligt olika uppgifter nära 15 miljarder kronor.

Hästnäringen bör betraktas som en resurs för samhället och inte minst för landsbygden. Det är därför viktigt att skapa förutsättningar för att bevara och utveckla hästnäringen i Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga:

Vilka åtgärder avser jordbruksministern vidta för att främja den svenska hästnäringen?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:375 besvarad av

den 22 december

Svar på fråga 1999/2000:375 om en sammanhållen svensk hästpolitik

Jordbruksminister Margareta Winberg

Marina Pettersson har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att främja den svenska hästnäringen.

Hästnäringen är, som Marina Pettersson påpekar, av stor betydelse för det svenska lantbruket och den svenska landsbygden. Hästen utgör en resurs för att utveckla jordbruket, landsbygden och miljön och stärker banden mellan stad och landsbygd. Mot denna bakgrund är det av intresse för Sverige att skapa förutsättningar för att hästnäringen bevaras och även utvecklas.

Den moderna hästnäringen har en stor social, kulturell och ekonomisk betydelse i dagens samhälle. Antalet hästar i vårt land har ökat och en tredjedel av den svenska befolkningen har regelbunden kontakt med hästar och olika verksamheter som växer fram kring hästar. Hästnäringen har en folkrörelseprägel med ett mycket stort antal ungdomar, särskilt flickor, engagerade i föreningsliv. Ridsport kommer på andra plats i fråga om antalet utövande ungdomar. Inom ridsporten finns även en utbredd handikappverksamhet. Hästnäringen har en stor ekonomisk betydelse för såväl det svenska lantbruket som landsbygden.

För att ta till vara på de positiva värden som hästnäringen skapar krävs ett fortsatt nära samarbete mellan näringen och den offentliga sektorn. Hästens betydelse för landsbygden har ökat i flera avseenden och måste tas på samma allvar som annan jordbruksproduktion. Detta bör också få genomslag på hur med hästar relaterad verksamhet hanteras i såväl nationell jordbrukspolitik som på EU-nivå. En god hästhållning med ett utvecklat miljö- och djurskyddstänkande bör eftersträvas.

En särskild utredare ska tillkallas för att ta fram det underlag som behövs för att regeringen ska kunna ta ställning till etablerandet av en sammanhållen svensk hästpolitik. Utredaren ska undersöka förutsättningarna för organisationers och företags konkurrensförmåga inom hästsektorn och för hästens roll i den gemensamma jordbrukspolitiken. Utredaren ska också bedöma behovet av stöd för forskning och utbildning inom hästsektorn samt för avel och uppfödning. Utredaren ska bedöma hur hästnäringen kan medverka till att uppfylla miljömålen för jordbruket, de av riksdagen antagna miljökvalitetsmålen och regeringens målsättning att ställa om Sverige till ett ekologiskt hållbart samhälle.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.