En promillegräns för eldrivna enpersonsfordon

Skriftlig fråga 2021/22:469 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-03
Överlämnad
2021-12-03
Anmäld
2021-12-07
Svarsdatum
2021-12-15
Sista svarsdatum
2021-12-15
Besvarad
2021-12-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

År 2019 fick Transportstyrelsen i uppdrag av regeringen att utreda eldrivna enpersonsfordon. De brukar populärt kallas för elsparkcyklar eller elcyklar. Transportstyrelsen har nu kommit med sin slutrapport, ofta kallad elsparkcykelutredningen.

Utredningen anser att det är svårt att motivera att införa en alkoholgräns för eldrivna enpersonsfordon. Vad som främst anses tala för detta är att fordon enligt trafikförordningen inte får framföras av den som på grund av sjukdom, uttröttning, påverkan av alkohol, andra stimulerande eller bedövande ämnen eller av andra skäl inte kan föra fordonet på ett ”betryggande sätt”. I utredningen sägs även att om en promillegräns fanns skulle alltför många trafikanter omfattas och polisen få för mycket att göra. Likaså förs det fram att det inte finns tillräckligt underlag som kan ge en heltäckande bild att basera ett beslut om en promillegräns på.

När gränsen för hur berusad man får vara på elsparkcykel går vid att man klarar att köra på ett ”betryggande sätt” är det svårt att avgöra om styrfyllan är tillåten eller ej. Så om tre, fem, sju eller nio drinkar innebär att man kör lagligt eller ej kan vara vanskligt att avgöra. En bedömning som baseras på hur vinglig framfarten är blir tämligen godtycklig, och konsekvensen blir därmed olikhet inför lagen. Med en promillegräns blir det lika för alla.

Torkel Bjørnskau, norsk trafikforskare, har kommit ut med den norska studien Elsparkesykler til glede og besvær. Han beräknar att risken för skador är fem till sju gånger högre med elsparkcykel än med vanlig cykel.

Det hör även till saken att risken för att skada sig själv och andra vid styrfylla på elsparkcyklar inte blir mindre vid onykter körning. Transportstyrelsen föreslår dock att Trafikverket ska avråda från styrfylla, vilket kan vara svårt då det är tillåtet. Dubbla budskap är inte att rekommendera om regeringen verkligen vill få bort styrfylla på eldrivna enpersonsfordon.

Det blir inte heller lättare att nå nollvisionen – att ingen människa ska omkomma eller skadas allvarligt i trafiken – med laglig styrfylla på elsparkcykel.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att införa en promillegräns för eldrivna enpersonsfordon eller vidta några andra åtgärder för att minska risken för olyckor?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:469 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Ju2021/04084 Justitiedepartementet Justitie- och inrike sministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:469 av Lars Beckman (M)
En promillegräns för eldrivna enpersonsfordon

Lars Beckman har frågat infrastrukturministern Tomas Eneroth om ministern avser att införa en promillegräns för eldrivna enpersonsfordon eller vidta några andra åtgärder för att minska risken för olyckor.

Frågan har överlämnats till mig.

Eldrivna enpersonsfordon innebär en ökad mobilitet för den enskilde på ett område där teknikutvecklingen går snabbt. Ökad mobilitet får dock inte ske till priset av försämrad trafiksäkerhet. Av trafikförordningen (1998:1276) följer att fordon, inklusive ett eldrivet enpersonsfordon, inte får föras av den som t.ex. på grund av påverkan av alkohol inte kan föra fordonet på ett betryggande sätt.

Även bestämmelserna om vårdslöshet i trafik i lagen (1951:649) om straff för vissa trafikbrott (trafikbrottslagen) kan träffa den som framför ett eldrivet enpersonsfordon under alkoholpåverkan. Om framförandet leder till annans kroppskada eller död kan dessutom straffansvar enligt brottsbalkens bestämmelser om vållande till kroppsskada eller vållande till annans död aktualiseras.

Med detta sagt har regeringen vidtagit åtgärder för att förbättra trafiksäkerheten. Regeringen uppdrog i oktober 2019 åt Transportstyrelsen att bl.a utreda behovet av regeländringar för att åstadkomma ett trafiksäkert och miljövänligt användande av eldrivna enpersonsfordon. Myndighetens slutrapport innehåller flera förslag och bedömningar, bl.a. att det för närvarande inte finns underlag för att låta trafikbrottslagens bestämmelser om rattfylleri också gälla fordon som kategoriseras som cyklar, däribland eldrivna enpersonsfordon.

Transportstyrelsens slutrapport är ute på remiss till början av januari 2022. Regeringen kommer att analysera remissutfallet och därefter ta ställning till den fortsatta beredningen av ärendet.

Regeringen följer frågan noggrant.

Stockholm den 15 december 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.