En översyn av svenskt bistånd

Skriftlig fråga 2019/20:1573 av Magdalena Schröder (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-12
Överlämnad
2020-06-12
Anmäld
2020-06-15
Svarsdatum
2020-06-24
Sista svarsdatum
2020-06-24
Besvarad
2020-06-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Regeringen har beslutat att avveckla det bilaterala biståndet till Kambodja med anledning av landets negativa utveckling vad gäller demokrati och rättssamhälle.

Biståndspolitiken har tidigare präglats av en ansats om att stärka stödet för demokrati när utveckling gått åt fel håll. Nu säger biståndsministern följande i en intervju med DN: ”Sverige har varit tålmodigt. Men det är svårt att jobba brett med bistånd i ett land där intresset är så svagt för demokrati och mänskliga rättigheter.” Detta uttalande kan tolkas som en ny strategisk ansats för regeringen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Finns det fler länder som statsrådet avser att se över biståndet till?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1573 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)



Utrikesdepartementet

Statsrådet Eriksson

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1573 av Magdalena Schröder (M)
En översyn av svenskt bistånd

Magdalena Schröder har frågat mig om det finns fler länder som jag avser att se över biståndet till.

Vid en negativ utveckling vad gäller mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i ett av våra samarbetsländer är utgångspunkten att stödet till staten ska minska. Det är samtidigt viktigt att fortsätta stödja de krafter som bedöms ha viljan och förmågan att bidra till ökad demokrati och respekt för mänskliga rättigheter. Sverige fortsätter att stå upp för de demokratiska principerna och de mänskliga rättigheterna, särskilt när de utmanas.

Regeringen ser kontinuerligt över biståndet till våra olika samarbetsländer. Vi gör det i samband med att regeringen tar fram nya strategier, vi gör det i samband med Sidas årliga rapportering och vi gör det i samband med att vi läser ambassadernas rapporter från utrikesförvaltningens olika hörn. Jag och mina kollegor inom UD ser över biståndet till ett land när vi reser, eller som i dessa dagar, när vi digitalt har dialog med ländernas och partnerorganisationernas företrädare.

Stockholm den 24 juni 2020

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.