Till innehåll på sidan

En ökning av antalet anmälda vårdskador

Skriftlig fråga 2019/20:1792 av Margareta Cederfelt (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-07-10
Överlämnad
2020-07-10
Sista svarsdatum
2020-07-24
Svarsdatum
2020-07-29
Besvarad
2020-07-29
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

År 2019 gjordes omkring 17 900 anmälningar om vårdskador, vilket är en ökning med ca 1 000 anmälningar jämfört med under 2018.

Ökningen kan naturligtvis ha flera orsaker, dels att antalet boende i Sverige är fler än tidigare, dels att benägenheten att anmäla ökat, men det kan också bero på att antalet vårdskador ökat.

Variationerna i antalet anmälningar är stora. I Kalmar län är det 139 anmälningar per 100 000 invånare och i Västerbotten 289. Det finns antaganden om att regioner med universitetssjukhus skulle ha ett högre antal anmälningar. Detta stämmer inte heller fullt ut då Stockholm tillhör de fem regioner med lägst antal anmälningar. Vidare sägs det av Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag att överbeläggningar inte heller kan förklara ökningen av antalet anmälningar.

Bakom varje vårdskada döljer sig en patient som anser sig ha utsatts för en skada. Att 17 900 anmälningar gjordes 2019 är illavarslande och bör föranleda åtgärder för att öka patientsäkerheten. Att antalet vårdskador ökar är en signal om att arbetet med patientsäkerhet i vården behöver förbättras.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att vården ska bli säkrare?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1792 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)




Svar på fråga 2019/20:1792 av Margareta Cederfelt (M)
En ökning av antalet anmälda vårdskador

Margareta Cederfelt har frågat mig vilka åtgärder regeringen avser vidta för att vården ska bli säkrare.

Patientsäkerhetsarbetet är en prioriterad fråga för mig och för regeringen och måste också ha högsta prioritet i hälso- och sjukvården. Under de senaste åren har antalet anmälningar om händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada s.k. Lex Maria legat på en stadigvarande nivå. Resultaten för 2018 visar vidare att klagomål från patienter och närstående har minskat något jämfört med tidigare år. Under 2018 skedde en minskning med cirka 3 procent från 2017. Detta är ett steg på vägen men mer måste göras för att utveckla arbetet med patientsäkerhet och minska antalet vårdskador.

Som ett led i ett intensifierat arbete inom området har Socialstyrelsen fått i uppdrag att samordna och stödja patientsäkerhetsarbetet i landet. Som del i arbetet har Socialstyrelsen tagit fram en handlingsplan för ökad patientsäkerhet som började gälla vid årsskiftet 2020. Handlingsplanen ska stärka huvudmännens systematiska patientsäkerhetsarbete och bidra till att förebygga att patienter drabbas av vårdskador.

Därutöver har staten och Sveriges kommuner och regioner ingått en överenskommelse om patientsäkerhet, nationella kvalitetsregister m.m. för 2020 och regeringen avsätter i den 5,5 miljoner kronor för patientsäkerhet.


Av överenskommelsen framgår bland annat att Socialstyrelsen ska stödja kommunsektorn i sitt arbete med att identifiera vårdskador inom primärvården. Regeringen följer noga utvecklingen inom patientsäkerhetsområdet.

Stockholm den 29 juli 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.