Till innehåll på sidan

En kommission för att granska tidigare domar

Skriftlig fråga 2005/06:1742 av Kjellberg, Bertil (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-06-02
Anmäld
2006-06-02
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2006-06-16
Besvarad
2006-06-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 juni

Fråga 2005/06:1742 av Bertil Kjellberg (m) till justitieminister Thomas Bodström (s)

En kommission för att granska tidigare domar

Justitiekanslern, JK, Göran Lambertz har hävdat att flera personer sitter oskyldigt dömda i svenska fängelser. Han menar att domarna inte tänker på om bevisningen håller i svåra mål. JK har fått stöd av den utredning som på JK:s uppdrag granskat ett antal fall där resning förekommit. JK efterlyser en fristående kommission för att granska tidigare domar. Justitiekanslern är utsedd av regeringen och är regeringens ombud.

Min fråga till statsrådet lyder:

Är det statsrådets uppfattning att en sådan kommission bör skapas och avser statsrådet att ta initiativ till en sådan?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1742 besvarad av

den 16 juni

Svar på fråga 2005/06:1742 om en kommission för att granska tidigare domar

Justitieminister Thomas Bodström

Bertil Kjellberg har frågat mig om jag avser att ta initiativ till att inrätta en fristående kommission för att granska tidigare domar i brottmål. 

Jag vill inledningsvis säga att Sveriges domstolars dömande verksamhet generellt sett motsvarar högt ställda rättssäkerhetskrav. Förutsättningarna för domstolarna att bedriva verksamhet har också förbättrats de senaste åren genom det reformarbete och de ekonomiska satsningar som regeringen har genomfört.

I den allmänna debatten har på senare tid frågor som rör själva förfarandet inför och vid en ansökan om resning diskuterats. Överväganden inom Justitiedepartementet har lett till att jag nyligen har gett en utredare i uppdrag att se över vissa förfarandefrågor på detta område. I uppdraget ingår bland annat att överväga under vilka förutsättningar som utredningen bör kompletteras i samband med att frågan om resning har kommit upp samt om åklagares och domstolars handlande i dessa frågor bör författningsregleras. Utredaren ska även överväga i vilka fall som den dömde bör ha rätt till rättsligt biträde i samband med ett resningsärende.

Jag vill avvakta utredarens arbete och förslag innan jag tar ställning till vilka åtgärder som eventuellt bör vidtas. 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.