Till innehåll på sidan

En jämlik och tillgänglig ätstörningsvård

Skriftlig fråga 2021/22:639 av Alexandra Anstrell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-16
Överlämnad
2021-12-16
Anmäld
2021-12-17
Svarsdatum
2021-12-30
Sista svarsdatum
2021-12-30
Besvarad
2021-12-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Mer än var tredje högskolestuderande har symtom på ångest eller depression, enligt en stor undersökning gjord av Institutet för hälsa och välfärd (THL) och Folkpensionsanstalten FPA. Över 6 000 studerande vid yrkeshögskolor och universitet deltog i enkäten, som gjordes i början av året.

Resultatet antyder att psykiska besvär är klart vanligare hos studerande än hos befolkningen i snitt. Mest utsatta är de kvinnliga studerandena: Hela 40 procent av enkätens kvinnor berättade om ångest- och depressionssymtom. För männen var motsvarande siffra 28 procent.

Av enkätens kvinnor riskerade hela 26 procent att insjukna i ätstörningar. För enkätens män var motsvarande siffra 8 procent.

Det rapporteras att det är långa väntetider för att få vård om man har ätstörningar och även att ätstörningsvården går på knäna. Konsekvenserna är direkta och omöjliga att frångå: Patienter får vänta på livsavgörande behandlingar och många ser sina närstående må allt sämre. I dag kan det ta ett år innan en person får påbörja en behandling när personen söker vård för ätstörningar i Sverige, alltså ett år utan vårdens hjälp

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar har sedan 1983 jobbat aktivt med att stödja drabbade och närstående, arbetat före­byggande och påverkat för en bättre vård. Under 2021 har antalet drabbade och närstående som sökt sig till Frisk & Fri ökat, och trots att året inte är slut är antalet högre än under hela 2020.

När resurserna inom ätstörningsvården inte räcker till och väntetiderna blir längre riskerar den som drabbas att försämras i sin ätstörning. Det ökar lidandet, inte bara för den drabbade och hens närstående utan också för personalen inom vården.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

På vilket sätt verkar ministern i dag för att säkerställa en jämlik och tillgänglig ätstörningsvård i hela Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:639 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2021/22:639 av Alexandra Anstrell (M) En jämlik och tillgänglig ätstörningsvård

Alexandra Anstrell har frågat mig på vilket sätt som jag verkar i dag för att säkerställa en jämlik och tillgänglig ätstörningsvård i hela Sverige.

Jag delar Alexandra Anstrells bild av att vården vid ätstörningar ska vara jämlik, tillgänglig och av god kvalitet. Inom ätstörningsvården råder i dag betydande skillnader när det gäller organisation och kvalitet mellan regioner och inom regioner. En anledning är att kunskaper om ätstörningar varierar. För att stödja utvecklingen av en god och jämlik vård vid ätstörningar gav regeringen, den 22 december 2021, Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram nationella riktlinjer för ätstörningsvården och ett kunskapsstöd riktat till professionen. Uppdraget ska slutredovisas senast den 30 november 2024.

För 2022 avsätter regeringen därtill ca 1,6 miljarder kronor för insatser inom området psykisk hälsa och suicidprevention genom en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Regioner. Dessa medel kan bl.a. användas för att utveckla vården vid ätstörningar. Jag vill slutligen nämna den pågående utvecklingen mot en högspecialiserad vård vid viss vård vid ätstörningar som jag ser som en viktig del i det pågående förbättringsarbetet av ätstörningsvården.

Stockholm den 30 december 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.