En jämlik obesitasvård

Skriftlig fråga 2021/22:1546 av Ulrika Jörgensen (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-05-06
Överlämnad
2022-05-06
Anmäld
2022-05-10
Svarsdatum
2022-05-18
Sista svarsdatum
2022-05-18
Besvarad
2022-05-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Obesitas är en komplex, kronisk sjukdom. Tidig diagnos och insatser samt ett gott och värdigt bemötande är av stor betydelse. Cirka 80 000 barn och 1,3 miljoner vuxna har obesitas. Det skiljer sig stort i landet hur obesitasvården är gällande att utreda, behandla och följa upp patienterna, med andra ord är obesitasvården ojämlik. Socialstyrelsen har nu glädjande nog tagit fram nationella riktlinjer för sjukdomen obesitas, och dessa riktlinjer behöver nu omsättas i praktiken för att uppnå en jämlik obesitasvård.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Kommer ministern att ta några initiativ för att följa upp implementeringen av riktlinjerna för att uppnå en jämlik obesitasvård?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1546 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2021/22:1546 av Ulrika Jörgensen (M)
En jämlik obesitasvård

Ulrika Jörgensen har frågat mig om jag kommer att ta några initiativ för att följa upp implementeringen av riktlinjerna för att uppnå en jämlik obesitasvård.

Jag håller med Ulrika Jörgensen om att det är glädjande att Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid obesitas nu är publicerade. Riktlinjerna syftar till att skapa en jämlik vård, där personer som riskerar att utveckla, eller som har, sjukdomen obesitas erbjuds effektiva behandlingar och får ett bra bemötande av en vårdpersonal som har god kunskap om sjukdomen.

Socialstyrelsen har i samband med publiceringen av riktlinjerna angett att myndigheten har för avsikt att utvärdera vården vid obesitas. Utvärderingen kommer bl.a. att ske med utgångspunkt i rekommendationerna i myndighetens nationella riktlinjer. Regeringen kommer att följa myndighetens utvärdering samt hälso- och sjukvårdens implementering av de nya riktlinjerna.

Stockholm den 18 maj 2022

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.