En jämlik föräldraförsäkring

Skriftlig fråga 2020/21:2152 av Ann-Sofie Alm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-10
Överlämnad
2021-03-11
Anmäld
2021-03-12
Svarsdatum
2021-03-17
Sista svarsdatum
2021-03-17
Besvarad
2021-03-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Jämställdhet i vår tid har alltmer kommit att handla om ekonomisk jämställdhet och jämställdhet i tidsuttag för hemarbete vid sidan av arbete.

Familjeveckan är, fullt utbyggd, tänkt av regeringen att bidra till en jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet. Det är också tänkt att förslaget ska gynna barnen, som får mer tid med sina föräldrar.

Det finns dock en djup orättvisa inbyggd i regeringens förslag. Orättvisan som människor utan barn i åldrarna 4–16 år kan känna inför kollegan som kan ta en veckas sportlov mitt i mörka vintern är något som regeringen får förklara för skattebetalarna.

Men den orättvisa jag talar om handlar om är något annat.

Familjeveckan riktar sig enbart till arbetande föräldrar. De föräldrar som befinner sig i arbetsmarknadspolitiska åtgärdsprogram eller är arbetssökande exkluderas från förslaget. Fler män än kvinnor befinner sig i arbetsmarknadspolitiska program, och det är även fler män än kvinnor som är öppet arbetslösa i dag i Sverige.

Det är en viktig aspekt som kommer att ha en negativ effekt på de jämställdhetseffekter som regeringen försöker uppnå med förslaget.

Det är också ett faktum att ensamstående föräldrar och föräldrar med låg inkomst väljer att ta ut föräldrapenningdagarna under barnets allra första levnadsår av ekonomiska skäl. Det är därför sannolikt att tro att dessa föräldrar inte kommer att kunna nyttja familjeveckan av samma skäl.

Den allra största orättvisan ligger därmed i att det bara blir vissa barn som kommer att kunna glädjas åt mer närvarande föräldrar.

Familjeveckan bidrar därmed till ökad ojämlikhet och infriar inte regeringens förhoppningar om en ökad jämställdhet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att föräldraförsäkringen ska bli mer jämlik och jämställd?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2152 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)


Svar på fråga 2020/21:2152 av Ann-Sofie Alm (M)
En jämlik föräldraförsäkring

Ann-Sofie Alm har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att föräldraförsäkringen ska bli mer jämlik och jämställd.

Regeringen har skickat ut ett förslag om införande av familjeveckan på remiss. Förslaget om en familjevecka syftar till att ge föräldrar till något äldre barn bättre möjligheter att i vissa utpekade situationer vara lediga tillsammans med barnen. Förslaget ska bland annat underlätta för föräldrar som förvärvsarbetar att kombinera arbetsliv och familjeliv, förbättra förutsättningar för föräldrar att förvärvsarbeta, samt minska deltidsarbete.

Ett jämställt föräldraskap bidrar till goda uppväxtvillkor för barn, jämställdhet i hemmen och även till jämställdhet på arbetsmarknaden. Föräldraförsäkringen har under de senaste fyrtio åren haft positiva effekter på föräldrars arbetsmarknadssituation genom att göra det möjligt för föräldrarna att vara hemma med barnen när de är små och öka förutsättningarna för både kvinnor och män att kombinera familjeliv och arbetsliv. Men uttaget av föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning är ännu inte jämställt. Det var mot denna bakgrund som regeringen tog initiativ till den tredje reserverade månaden inom föräldrapenningen. Den tredje reserverade månaden hade, som de tidigare reserverade månaderna, effekt på mäns uttag av föräldrapenning. Mer behöver fortfarande göras innan målet om ett jämställt föräldraskap är uppnått. Regeringen har föreslagit att även dagarna på grundnivå ska reserveras.

Under 2017 lämnade utredningen om en modern föräldraförsäkring sitt slutbetänkande. Utredningens förslag stärker det jämställda föräldraskapet och underlättar för olika familjekonstellationer att kombinera arbetsliv och familjeliv. Förslagen från utredningen bereds i Regeringskansliet. Regeringen har även i november 2020 tillsatt en översyn av den tillfälliga föräldrapenningen. Översynen ska bland annat ha som mål att bidra till ett mer jämställt uttag av förmånen. Utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 31 maj 2022. En delredovisning ska lämnas i maj 2021.

Stockholm den 16 mars 2021

Ardalan Shekarabi

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.