En högre utbildningspremie

Skriftlig fråga 2017/18:1057 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-19
Överlämnad
2018-03-19
Anmäld
2018-03-20
Svarsdatum
2018-03-28
Sista svarsdatum
2018-03-28
Besvarad
2018-03-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Enligt en årlig rapport från OECD är Sverige det land i hela samarbetet där det lönar sig allra minst att studera på högskola och universitet. År 2016 tjänade de med högskoleexamen i snitt 17 procent mer än de med gymnasieexamen. Det är en mycket låg siffra, speciellt med tanke på att de med gymnasieexamen inte har ådragit sig några studielån eller varit borta från arbetsmarknaden i flera år.

Många som utbildat sig länge får också behålla en mindre andel av sin lön, vilket är mycket orättvist. En lärare eller sjuksköterska riskerar i dag att se mer än hälften av en inkomstökning gå till skatt.

Att det lönar sig så lite att utbilda sig är ett stort problem. Finns det inget att vinna på att läsa på högskola eller universitet minskar viljan att göra så, vilket vore förödande för Sveriges framtida kompetensförsörjning. Det drabbar också unga från studieovana hem, som kanske inte vågar ta steget in i högskolan om de inte vet att de kommer få avkastning på sin investering. Även de som vill skola om sig i senare ålder måste kunna lita på att det kommer att vara mödan värt. En högre utbildning måste synas i lönekuvertet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson följande:

 

Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att höja utbildningspremien?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1057 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2018/

01299

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1057 av Boriana Åberg (M)
En högre utbildningspremie –

Boriana Åberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att höja utbildningspremien.

Regeringen har sedan den tillträdde fört en stram och ansvarsfull finanspolitik som medfört att det underskott som ärvdes från den förra regeringen har vänts till överskott. Högre skatt för dem som har relativt höga inkomster ger både nödvändiga skatteintäkter och har en god fördelningsprofil.

Jag ser inte att avkastningen på utbildning skulle vara det största problemet vi står inför i dag vad gäller skolan och valet att vidareutbilda sig. Antalet nya sökande till universitet och högskolor är mycket högt. De senaste åren har antalet sökande inför höstterminen legat runt 130 000 personer, vilket kan jämföras med 2006 då det låg runt 88 000 personer. För att elever ska lära sig mer måste dock ojämlikheten i skolsystemet brytas. Alla ska ges goda möjligheter att rustas för vidareutbildning. Skatteintäkter via t.ex. den statliga inkomstskatten används för att göra angelägna investeringar i skolan. Regeringen investerar mer än 13 miljarder kronor på en mer jämlik kunskapsskola 2018 och sedan regeringen tillträdde har närmare 30 000 fler anställts i skolväsendet. Satsningar har också gjorts för höjda lärarlöner, stärkt specialpedagogik och förbättrad elevhälsa. För att säkerställa att alla elever får stöd i tid har medel avsatts för att genomföra en garanti för tidiga insatser. Regeringen har utifrån ett förslag från Skolkommissionen infört ett statligt stöd för stärkt likvärdighet och kunskapsutveckling i förskoleklass och grundskola om 1 miljard kronor 2018, 3,5 miljarder kronor 2019 och 6 miljarder kronor fr.o.m. 2019. Utöver detta vidtar regeringen ytterligare åtgärder för att förbättra genomströmningen och kvaliteten i gymnasieskolan. Att alla elever får en god kunskapsgrund att stå på är en förutsättning för att fler ska kunna och vilja vidareutbilda sig.

Stockholm den 28 mars 2018

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.