En global plan för trafiksäkerhet

Skriftlig fråga 2021/22:744 av Thomas Morell (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-13
Överlämnad
2022-01-13
Anmäld
2022-01-14
Svarsdatum
2022-01-26
Sista svarsdatum
2022-01-26
Besvarad
2022-01-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Enligt preliminära siffror från Transportstyrelsen omkom 192 personer på de svenska vägarna under 2021. Även om det är glädjande att trenden är fortsatt nedgång för trafikdödade finns mer att göra. Varje dödsfall i trafiken är en tragedi för familj, släkt och vänner. Arbetet med att minska dödade och skadade i trafiken måste alltjämt vara prioriterat.

Blickar vi ut över världen är antalet dödade i vägtrafiken omkring 1,3 miljoner personer årligen. Att Sverige är ett av de länder som har den säkraste trafikmiljön i världen är naturligtvis glädjande, och vi kan bidra med mycket kunskap på området.

FN:s regionala kommissioner och Världshälsoorganisationen har uppmanats att utarbeta en global plan för trafiksäkerhet tillsammans med samarbetspartner. Målet är att halvera antalet trafikdödade fram till 2030, ett mål som kräver stora insatser från alla inblandade.

Svenska folket, beslutsfattare och politiker behöver informeras om vad den globala planen samt samordningen av den och implementeringen innebär globalt och i Sverige. Än så länge är informationen från Trafikverket bristfällig.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Hur ska ministern tillse att information läggs fram om innebörden av samordning och implementering av den globala trafiksäkerhetsplanen globalt och för Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:744 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)


Svar på fråga 2021/22:744 av Thomas Morell (SD)
En global plan för trafiksäkerhet

Thomas Morell har frågat mig hur jag ska tillse att information läggs fram om innebörden av samordning och implementering av den globala trafiksäkerhetsplanen globalt och för Sverige.

Regeringens arbete med trafiksäkerhet utgår från nollvisionen. Det svenska trafiksäkerhetsarbetet är framgångsrikt och Sverige är ett föregångsland när det gäller trafiksäkerhet. Det är positivt att omkomna i vägtrafiken i Sverige har nått lägstanivåer flera år i rad.

Regeringen var i februari 2020 värd för den tredje globala ministerkonferensen om trafiksäkerhet i Stockholm. Syftet med konferensen var att följa upp och sammanfatta det globala trafiksäkerhetsarbetet som gjorts, samt ge en inriktning för det fortsatta arbetet. Konferensen följdes av en FN-resolution om global vägtrafiksäkerhet som antogs av FN:s generalförsamling i augusti 2020. Resolutionen ställer sig bakom resultatet från den konferens som hölls i Stockholm, som därmed ligger till grund för det globala trafiksäkerhetsmålet till 2030. Vidare fick Världshälsoorganisationen och FN:s regionala kommissioner genom resolutionen en uppmaning att tillsammans med andra samarbetsparterners utarbeta en global plan för trafiksäkerhet till 2030 med målet att halvera omkomna i vägtrafiken.

Den globala planen för trafiksäkerhet är inte bindande utan är i stället en vägledning i trafiksäkerhetsarbetet för att uppnå globala trafiksäkerhetsmål till 2030. Den globala planen bygger bl.a. på deklaration från konferensen i Stockholm och FN-resolutionen om global vägtrafiksäkerhet och därmed ligger den väl i linje med det trafiksäkerhetsarbete som bedrivs i Sverige. Trafikverket har regeringens uppdrag att leda den övergripande samverkan av trafiksäkerhetsarbetet inom vägtrafiken. Detta görs inte minst genom samverkan och stöd till civilsamhället.

Stockholm den 26 januari 2022

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.