En fredlig lösning av den kurdiska frågan

Skriftlig fråga 2012/13:56 av Kakabaveh, Amineh (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-10-19
Anmäld
2012-10-19
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2012-10-29
Svar anmält
2012-11-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 oktober

Fråga

2012/13:56 En fredlig lösning av den kurdiska frågan

av Amineh Kakabaveh (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Måndagen den 15 oktober 2012 anslöt sig hundratals kurdiska fångar till den hungerstrejk på obestämd tid, som den 12 september inleddes av nio kvinnliga fångar i Diyarbakirfängelset i Turkiet. De hungerstrejkande kräver bland annat rätten att använda sitt modersmål i offentliga sammanhang, särskilt under domstolsförhandlingar. Inom en månad hade nära 400 fångar anslutit sig till hungerstrejken. Det innebär att Turkiet står inför en av de största hungerstrejkerna i sin historia och kanske en av de största i världen i modern tid. Vid det här laget har hälsotillståndet för flera fångar drastiskt försämrats. Ledande politiker har dock lagt locket på, och turkiska medier har gjort detsamma när det gäller rapporteringen om hungerstrejken.

Den turkiska människorättsorganisationen IHD har uppmanat turkiska myndigheter att följa Maltadeklarationen, som anger riktlinjer för hur man ska hantera hungerstrejkande fångar. Situationen har redan börjat hota flera hungerstrejkandes liv. Men turkiska medier tiger. Och detsamma gäller svenska och andra västmedier. Situationen är på väg mot en tragedi som inte bara innebär talrika dödsfall bland de hungerstrejkande, utan även kommer att fördjupa de etniska motsättningarna i landet och försämra möjligheterna till en fredlig lösning av den kurdiska frågan.

Jag vill fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att förmå den turkiska regeringen att förhindra en tragedi och samtidigt inleda en dialog med kurdiska organisationer om det kurdiska folkets nationella och kulturella rättigheter?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:56 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 29 oktober

Svar på fråga

2012/13:56 En fredlig lösning av den kurdiska frågan

Utrikesminister Carl Bildt

Amineh Kakabaveh har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att förmå den turkiska regeringen att förhindra en tragedi och samtidigt inleda en dialog med kurdiska organisationer om det kurdiska folkets nationella och kulturella rättigheter.

Jag är övertygad att det är genom en fortsatt demokratisk reform- och europeisk integrationsprocess som också de kurdiska frågorna i dagens Turkiet kan lösas.

Betydande framsteg har skett, men mer behöver göras. Vi gav aktivt stöd till det så kallade demokratiska initiativet 2009, men är bekymrade över att arbetet sedan dess har förlorat momentum. Att den terrorism som organisationen PKK står för, speciellt under det senaste året trappats upp, har självfallet försvårat situationen ytterligare. Kampen mot terrorismen måste samtidigt föras med respekt för de mänskliga rättigheterna. Det mycket stora antal personer som har gripits av turkiska myndigheter är ett tecken på problemen i Turkiets breda definition av terrorism.

Arbetet med en ny konstitution för Turkiet är av största betydelse även i detta avseende. Det turkiska parlamentets partier arbetar nu med detta. En sådan måste avspegla landets europeiska vägval i alla delar, och då inte minst när det gäller alla medborgares fulla rättigheter. Vår förhoppning är att det ska gå att nå konsensus eller kompromiss om en ny och demokratisk författning i Turkiet trots de olika partiernas skilda ingångsvärden.

Samtidigt som vi med kraft fördömer den upptrappade terrorism som nu drabbat Turkiet, har vi uppmanat landets regering att tydligt gå vidare med arbetet med att lösa olika aspekter av den kurdiska frågan. Utvecklingen i den vidare regionen har gjort den uppgiften allt viktigare.

Anslutningsförhandlingarna mellan Turkiet och EU är ett viktigt instrument i detta hänseende, och vi arbetar för att dessa steg för steg kan föras framåt, med den modernisering av det turkiska samhällets alla delar som detta innebär. Den årliga översynsrapport som presenterades av Europeiska kommissionen den 10 oktober signalerar tydligt de höga krav som EU ställer på Turkiet vad gäller mänskliga rättigheter, inklusive fängelseförhållanden.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.