En europeisk sexköpslag

Skriftlig fråga 2005/06:1006 av Acketoft, Tina (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-02-14
Anmäld
2006-02-14
Besvarad
2006-02-22
Svar anmält
2006-02-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 februari

Fråga 2005/06:1006 av Tina Acketoft (fp) till justitieminister Thomas Bodström (s)

En europeisk sexköpslag

Många är upprörda över att man i Tyskland bygger bordeller inför fotbolls-VM. Frågan om prostitution måste på allvar lyftas upp på europeisk nivå. En del tycker att prostitution är en fråga som medlemsstaterna får avgöra på egen hand. Jag hävdar att det är en EU-fråga och att vi bör införa en europeisk sexköpslag. Mycket tyder på att prostitution är en grogrund för sexslavhandel @ även när prostitution legaliseras. Människohandel och prostitution finansierar organiserad brottslighet. Denna kriminalitet undergräver det öppna samhälle som EU vill försvara. Enligt EU:s polisbyrå Europol är sexhandeln en av de mest inkomstbringande verksamheterna för den organiserade brottsligheten. Ansvarig kommissionär Franco Frattini har uttryckt oro för detta. Förra året tog Europaparlamentet initiativ till en studie över elva av medlemsländernas prostitutionslagstiftningar och deras inverkan på människohandel. Studien visar att den svenska lagstiftningen är mer framgångsrik i att bekämpa människohandel än den nederländska. Vi måste börja tala klartext om att legalisering av prostitution tycks konstruera en efterfrågan och tvingar fram ett utbud. Verksamheten göder organiserad brottslighet som inte känner några nationella gränser. Frågan om prostitution är därför en angelägenhet för hela EU. Jag vill därför att Europeiska kommissionen tar initiativ till en omfattande utvärdering av prostitution och dess inverkan på människohandel, organiserad brottslighet och jämställdheten mellan män och kvinnor samt beakta om en europeisk sexköpslag skulle ha positiva effekter för EU.

Är justitieministern beredd att ta kontakt med Europeiska kommissionen och undersöka möjligheterna att genomföra en sådan studie?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1006 besvarad av

den 22 februari

Svar på fråga 2005/06:1006 om en europeisk sexköpslag

Justitieminister Thomas Bodström

Tina Acketoft har frågat mig om jag är beredd att ta kontakt med Europeiska kommissionen och undersöka möjligheterna att genomföra en utvärdering av prostitution och dess inverkan på människohandel, organiserad brottslighet och jämställdheten mellan män och kvinnor samt beakta om en europeisk sexköpslag skulle ha positiva effekter för Europeiska unionen.

Jag delar till fullo Tina Acketofts oro över uppgifterna om ökad människohandel för sexuella ändamål och prostitution bland annat i samband med fotbolls-VM i Tyskland i sommar. Jag är också själv mycket engagerad i arbetet mot människohandel och prostitution.

Liksom Tina Acketoft anser jag att kampen mot människohandel skulle bli lättare att bedriva om fler länder tog efter vårt förbud mot köp av sexuella tjänster. Jag har också, alltsedan jag blev justitieminister, på såväl nordisk som europeisk nivå drivit frågor om bekämpande av prostitution och människohandel. Tyvärr delar alla länder inte vår syn på prostitution och vikten av att kriminalisera sexköpare. Jag har dock föreslagit att frågan om människohandel för sexuella ändamål och prostitution i samband med fotbolls-VM ska tas upp till diskussion i rådet för rättsliga och inrikes frågor inom Europeiska unionen, vilket jag också nyligen har informerat min tyske kollega om.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.