Till innehåll på sidan

En EU-studie och en europeisk säkerhetsstrategi som bidrag för utveckling

Skriftlig fråga 2007/08:1269 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-05-28
Anmäld
2008-05-28
Besvarad
2008-06-04
Svar anmält
2008-06-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 maj

Fråga

2007/08:1269 En EU-studie och en europeisk säkerhetsstrategi som bidrag för utveckling

av Carina Hägg (s)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

Jag välkomnar studien Enhancing the EU Response to Women and Armed Conflict with Particular Reference to Development Policy som beskrivs ge en översikt av problem som föreligger vad gäller integrering av ”genus- och jämlikhetsfrågor i EU:s externa relationer”. Kvinnor i väpnad konflikt och nationella handlingsplaner likt den Sverige antog 2006 för FN:s resolution 1325 om kvinnors roll i konflikter är viktiga frågor. Det vore värdefullt för en vidare krets att ta del av såväl studien som av de delar där Sverige eventuellt har en avvikande mening i förhållande till studien eller skiljande meningar om implementering i utvecklings- och fredarbetet. Svensk inriktning avseende säkerhetssektorsreform (SSR 2007.12.05) saknar genderanalys. Men jag vill här fråga om kopplingen till studien till översynen av den europeiska säkerhetsstrategin och om hur en process för att inkludera delar som 1325, Sveriges syn på prostitution och dess tydliga koppling till människohandel, även benämnd trafficking, formar sig. Dialog med freds- och kvinnorörelsen samt med biståndsorganisationer bör tas till vara.

Min fråga till statsrådet Gunilla Carlsson är om hon avser att verka för att föra samman Enhancing the EU Response to Women and Armed Conflict with Particular Reference to Development Policy med arbetet för en förnyad europeisk säkerhetsstrategi som bidrag för utveckling.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1269 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 4 juni

Svar på fråga

2007/08:1269 En EU-studie och en europeisk säkerhetsstrategi som bidrag för utveckling

Statsrådet Gunilla Carlsson

Carina Hägg har frågat mig om jag avser att verka för att föra samman studien Enhancing the EU response to women and armed conflict with particular reference to Development Policy med arbetet för en förnyad europeisk säkerhetsstrategi som bidrag för utveckling.

Regeringen välkomnar studien Enhancing the EU response to women and armed conflict with particular reference to Development Policy. Fokus i studien är på hur EU kan förbättra sina insatser gällande kvinnor och väpnade konflikter, med särskild hänvisning till biståndet. Den slår bland annat fast att EU har potential att bli en viktig aktör på området kvinnor och konflikt, men att detta kräver att EU fördjupar sin kunskap och utvecklar ett samlat och strategiskt förhållningssätt i frågan. Rapporten har fokus på kvinnor som aktörer och inte bara som offer. Studiens slutsatser och rekommendationer ligger, generellt sett, väl i linje med svenska ståndpunkter. Det är hög tid att EU, liksom FN, börjar agera mer samlat i frågor rörande kvinnor och väpnad konflikt.

Regeringen betonar vikten av att FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet beaktas i alla konflikt- och postkonfliktländer som Sverige har utvecklingssamarbete med. Som framgår av Sveriges nationella handlingsplan för genomförandet av FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 utgör EU:s externa relationer, inklusive utvecklingssamarbetet, ett särskilt viktigt sammanhang för arbetet. Tillämpningen av resolution 1325 är en fundamental byggsten för att långsiktigt stärka kvinnors roll i samhället och i förlängningen för hållbar fred och stabilitet. Genomförandet av reformer som stärker kvinnors ställning och främjar kvinnors rätt att till fullo åtnjuta de mänskliga rättigheterna är både ett mål i sig och ett sätt att nå målsättningarna för säkerhets‑, utvecklings-, försvars- och jämställdhetspolitiken.

Regeringen vill verka för att studien bidrar till verklig förändring i EU:s arbete med dessa frågor. Vi vill se ett samlat, strategiskt och systematiskt angreppssätt så att frågor gällande kvinnor och konflikt på ett självklart sätt inkluderas i, och genomsyrar, policyer, program, rapportering och insatser på det utrikes- och säkerhetspolitiska området.

Arbetet med översynen av den europeiska säkerhetsstrategin är ett sätt att åstadkomma en bred debatt om EU:s utrikes- och säkerhetspolitiska utmaningar i ljuset av förändringar i omvärlden och inom EU sedan strategin antogs i december 2003. Effektiv multilateralism är en hörnsten i strategin och ett begrepp som är centralt för regeringens och EU:s arbete på det utrikes- och säkerhetspolitiska området. I detta arbete ingår, enligt regeringens uppfattning, att verka för ett jämställdhetsperspektiv och ett uppmärksammande av kvinnors situation, rättigheter och roll, bland annat genom en effektiv tillämpning av resolution 1325 i enlighet med ovan nämnda studie. Vidare finns redan nu en övergripande hänvisning till behovet av respekt för alla människors åtnjutande av de mänskliga rättigheterna i säkerhetsstrategin.

I sammanhanget vill jag också nämna att översynen av säkerhetsstrategin enligt mandatet till HR/SG Solana kommer att ha ett särskilt fokus på den europeiska säkerhets- och försvarspolitiken (ESFP), ett område där regeringen aktivt verkar för att integrera jämställdhetsaspekter, bland annat genom att vara pådrivande för tillkomsten av en uppförandekod och för att jämställdhetsrådgivare tillsätts i insatserna. Jag vill också nämna att Sverige har bidragit med jämställdhetsrådgivare till insatsen Eufor DR Kongo som genomfördes under hösten 2006 och att vi för närvarande bidrar med en rådgivare för de två EU-insatserna som pågår i landet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.