Elkostnader för små företag

Skriftlig fråga 2021/22:960 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-27
Överlämnad
2022-01-31
Anmäld
2022-02-01
Svarsdatum
2022-02-09
Sista svarsdatum
2022-02-09
Besvarad
2022-02-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

Små företag i södra delen av landet, det som heter elområde 3 och 4, har varit ute i elfrågan då de går på knäna. Nu följer också andra företag efter. Bröderna Jansson Nissavarvet, som är ett familjeföretag i Halmstad, vittnar om kostnader på 400 000 kronor i månaden. De betalade tidigare 42 öre per kilowattimme, men nu är kostnaden 383 öre per kilowattimme. Företaget förbrukar en gigawatt om året och det innebär att energikostnaden ökar med mellan 3 och 3 ½ miljon kronor. Detta motsvarar vinsten för företaget under ett år, berättar deras vd.

Företaget är ett elintensivt företag. De kommer enligt egen utsaga att klara sig max ett år om det fortsätter såhär. Det inte är aktuellt att göra några andra neddragningar då företaget har jobb framåt och behöver och vill behålla sin personal.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson:

 

Avser ministern att, inom sitt ansvarsområde, vidta några åtgärder så att de svenska företagen får rimliga elpriser och därmed förutsättningar att driva sina företag vidare på en konkurrensutsatt marknad?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:960 besvarad av Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

I2022/ 00268 Infrastrukturdepartementet Energi- och digitaliseringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:960 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Elkostnader för små företag

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat näringsministern om han avser att, inom sitt ansvarsområde, vidta några åtgärder så att de svenska företagen får rimliga elpriser och därmed förutsättningar att driva sina företag vidare på en konkurrensutsatt marknad.

Ansvaret i regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Den 3 februari 2022 fattade regeringen beslut om en nationell strategi för elektrifiering och tar genom denna elektrifieringsstrategi ett helhetsgrepp om förutsättningarna i energisektorn.

Sverige har ett innovativt och konkurrenskraftigt näringsliv som ligger i framkant med att ta fram nya gröna produkter och tjänster. Ett elsystem med hög leveranssäkerhet, låg miljöpåverkan och el till konkurrenskraftiga priser har historiskt bidragit till Sveriges välstånd och är avgörande även i framtiden.

De exceptionellt höga elpriser vi ser i dagsläget påverkar såväl hushåll som företag och har uppstått till följd av flera faktorer, framför allt de mycket höga energipriserna på kontinenten. Kontinentaleuropas energipriser har ökat kraftigt sedan Ryssland begränsat sina leveranser av naturgas till Europa. Prisökningarna spiller över på Sverige eftersom vi är del av EU:s inre marknad.

Som Ann-Charlotte Hammar Johnsson mycket riktigt beskriver kan elpriserna få betydande konsekvenser för mindre företag och det är givetvis olyckligt när näringsidkare på det här sättet drabbas av förändrade marknadsvillkor. Det kan emellertid vara värt att nämna att momsen på el i regel inte är någon större kostnad för företagen och att hela elkostnaden är avdragsgill.

Vidare har Sverige jämfört med kontinentaleuropa och Storbritannien förhållandevis låga elpriser, vilket varit fallet även under hösten och vintern, och grossistpriset på el i Sverige hör till de lägsta inom EU.

Många branscher, företag och företagare har drabbats ekonomiskt till följd av pandemin. Regeringen införde därför mycket skyndsamt en rad stöd för att mildra konsekvenserna för företagen. I samband med att smittspridningen tilltagit har regeringen meddelat att vi budgeterar för att kunna återinföra det ordinarie omställningsstödet, men även ett omsättningsstöd till enskilda näringsidkare och handelsbolag. Stöden återinförs för december 2021 samt januari-februari 2022 och det kan även bli aktuellt med ytterligare förlängningar.

Regeringen vidtar ett flertal åtgärder för att svenska företag ska kunna ha rimliga elpriser och så goda förutsättningar som möjligt att verka på en konkurrensutsatt marknad. Bland annat ökar investeringarna i transmissionsnätet och Affärsverket svenska kraftnät närmare tredubblar sina nätinvesteringar under de kommande tre åren jämfört med föregående treårsperiod. Regeringen har även lagt fram förslag för att korta ledtiderna och göra det lättare att bygga ut det svenska elnätet.

Utöver det har regeringen gett Affärsverket svenska kraftnät i uppdrag att tätare och mer detaljerat dela information om hur handelskapaciteten i närtid kan ökas mellan elområden. Informationen till regeringen ska synliggöra hur affärsverkets arbete bidrar till en säker elförsörjning till konkurrenskraftiga priser i hela Sverige.

Regeringen har även gett Affärsverket svenska kraftnät i uppdrag att bygga ut transmissionsnätet till havs för att underlätta för investeringar i havsbaserad energiproduktion. Den havsbaserade vindkraften har potential att bidra till att nå de riksdagsbundna klimat- och energipolitiska målen och möta den ökade efterfrågan på fossilfri el.

Stockholm den 9 februari 2022

Khashayar Farmanbar

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.