Elevhälsogaranti

Skriftlig fråga 2015/16:415 av Tina Ghasemi (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-12-02
Överlämnad
2015-12-03
Anmäld
2015-12-04
Svarsdatum
2015-12-09
Sista svarsdatum
2015-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

De flesta barn i Sverige mår bra; det får vi aldrig glömma. Men det finns de barn som växer upp med blåmärken, inte bara på kroppen utan i själen. Mörkertalet av barn som lider av ångest, depression och självskadebeteende är stort. De organisationer och professionella som möter unga är inte förvånade utan pekar på att stress, höga krav och dåligt självförtroende är vanligt förekommande, inte minst bland unga tjejer. Flera av barnen söker hjälp – en del i skolan, andra har vänt sig till barn- och ungdomspsykiatrin. Samtidigt visar statistik från Bris att en hel del barn inte söker hjälp alls. Av rädsla att inte bli tagen på allvar, eller inte kunna formulera sig ordentligt. Och kanske än värre är att alltför många tar på sig skam och skuld för sin hemmamiljö eller för hur familjesituationen ser ut. Det är inte sällan det handlar om skuld för att mamma eller pappa dricker för mycket eller depression för att föräldrar bråkar, skriker och skapar en otrygg miljö i hemmet.

För att utsatta barn och unga ska få det stöd de behöver och har rätt till krävs en tillgänglig och kompetent vuxenvärld som kan möta dem. Därför är elevhälsan oerhört viktig. Samtidigt ser vi att elevhälsan brister i tillgänglighet över hela landet. OECD riktade nyligen skarp kritik mot Sverige för en bristande elevhälsa. Skolhälsovården måste göras mer tillgänglig för att fånga upp elever som mår dåligt. Det finns i dag skolor i Sverige där det går en psykolog på 2 000 elever. I Stockholms stad är motsvarande siffra en psykolog på ca 1 000 elever. Även väntetiderna i Sverige noterades av OECD som hög. Tio veckor för en psykologträff på en kommunal skola, 22 veckor på en fristående skola. Väntetider som aldrig kan accepteras om vi på allvar vill ge professionellt stöd till våra unga.

Under våren 2015 har Skolinspektionen granskat elevhälsan vid 25 grundskolor runt om i landet. Och det är dessvärre ingen positiv läsning. Skolinspektionen konstaterar bland annat att elever i grundskolan som mår dåligt eller är oroade sällan träffar en skolpsykolog och att det sällan finns en psykolog på plats. De granskade skolorna saknar ofta strategier för hur det förebyggande och hälsofrämjande elevhälsoarbetet ska planeras, genomföras och följas upp. Skolinspektionen menar att eleverna inte heller alltid känner till elevhälsans uppdrag och funktion och att elever behöver få mer kunskap om psykisk ohälsa. 

Sverige behöver en elevhälsogaranti som innebär att elever har rätt till en god, tillgänglig elevhälsa. Det bör övervägas om tidsgarantier ska införas för hur lång tid det ska ta att få en första kontakt med en kurator, skolsköterska eller skolpsykolog. Forskning pekar på att ju tidigare stöd sätts in, desto bättre effekt ger det.

Vi behöver dessutom en modern elevhälsa på nätet där elever kan chatta med skolpsykologer, mejla med en kurator och själva boka in en besökstid. När trakasserierna flyttar från skolkorridoren in i ungdomarnas pojk- eller flickrum via datorn måste också elevhälsan finnas tillgänglig på nätet.

Samtidigt behövs fortsatta satsningar på de elever som behöver mer stöd för att klara skolgången. Var tionde elev går ut grundskolan med så låga betyg att de inte kan söka till gymnasiet. Med rätt stöd går det att ändra på detta. Förslag som läxhjälp till alla, sommarskola till alla som inte klarar betygen och mindre klasser i årskurs 0–3 är ytterligare steg för att skapa en skola där alla får möjlighet att lyckas.

Skolan är mer än strävan efter bra betyg. Det är viktigt att varje skola har en fungerande elevhälsa för att kunna ge ett bra stöd när en elev inte mår bra eller riskerar ohälsa. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Gustav Fridolin:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att garantera en god elevhälsa i våra skolor?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:415 besvarad av Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

Dnr U2015/05671/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:415 av Tina Ghasemi (M) Elevhälsogaranti

Tina Ghasemi har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att garantera en god elevhälsa i våra skolor.

Av skollagen (2010:800) framgår att det för eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan ska finnas elevhälsa. Elevhälsan ska omfatta medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser och främst vara förebyggande och hälsofrämjande. För medicinska, psykologiska och psykosociala insatser ska det finnas tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator. Vidare ska det finnas tillgång till personal med sådan kompetens att elevernas behov av specialpedagogiska insatser kan tillgodoses. Elevernas utveckling mot utbildningens mål ska stödjas. Huvudmannen för utbildningen avgör inom ramen för skolförfattningarna hur verksamheten ska organiseras.

Allt fler unga, särskilt kvinnor, hbtq-personer och personer med funktionsnedsättning, mår dåligt i dagens samhälle. Att alla elever mår bra och har tillgång till en väl fungerande elevhälsa med kompetent personal som arbetar förebyggande och hälsofrämjande samt stöder elevernas utveckling mot utbildningens mål är av stor vikt för att nå framgång i skolans kunskapsuppdrag. I syfte att förstärka och utveckla elevhälsan har regeringen därför föreslagit att 200 miljoner kronor avsätts årligen fr.o.m. 2016 för insatser på området. I satsningen ingår bl.a. statsbidrag för personalförstärkningar inom elevhälsan för personalkategorierna skolläkare, skolsköterska, skolkurator och skolpsykolog (prop. 2015/16:1, utg. omr. 16).

Som Tina Ghasemi framhåller kan vikten av tidiga insatser inte överskattas. Regeringen har därför som mål att säkerställa att stöd och särskilt stöd sätts in tidigt för att förebygga problem som kan växa och under lång tid försvåra för den enskilde eleven. I budgetpropositionen för 2016 föreslår regeringen därför en rad åtgärder som syftar till att förbättra den tidiga uppföljningen av elevernas kunskaper och därmed stärka rätten till stöd och särskilt stöd. Regeringen har även tillsatt en särskild utredare som ska undersöka förutsättningarna för att införa en s.k. läsa-skriva-räkna-garanti och lämna förslag på hur en sådan bör utformas. Målsättningen är att de nya reglerna ska träda i kraft under 2017.

En annan viktig del i arbetet med tidiga insatser är att öka tillgången till lärare med specialpedagogisk kompetens i lågstadiet. I budgetpropositionen för 2016 föreslår regeringen därför flera åtgärder för att öka tillgången till specialpedagogiskt stöd i framför allt förskoleklassen och årskurs 1–3.

Regeringen har vidare gett Statens skolverk i uppdrag att ta fram och genomföra nationella skolutvecklingsprogram som riktar sig till huvudmän och skolor. Insatserna avser kompetensutvecklings- och stödinsatser och innefattar bl.a. arbetsformer och arbetssätt för att utveckla arbetet med skolans värdegrund, vilket inkluderar trygghet och studiero, arbetet mot kränkande behandling, jämställdhet och normkritik. Insatser som denna kan bl.a. bidra till att skapa ett gott skolklimat där eleverna är motiverade och känner sig delaktiga. Vilket i sin tur ökar elevernas trivsel, förbättrar deras studieresultat och inte minst deras psykiska hälsa genom minskad stress.

Lärande i sig och att gå ut skolan med goda resultat leder till minskad ohälsa samt minskad risk för utanförskap. Att klara skolan är också den enskilt viktigaste faktorn för barns framtida hälsa. En ofullständig grundskoleutbildning eller motsvarande försvårar också ett aktivt deltagande i såväl fortsatta studier som yrkes- och samhällsliv. Regeringen gav därför den 19 november 2015 en särskild utredare i uppdrag att kartlägga elevers problematiska frånvaro i grundskolan. Utredaren ska analysera orsakerna till frånvaron och föreslå hur skolans arbete med att främja närvaro och vidta åtgärder vid frånvaro kan förbättras. Utredaren ska också belysa elevhälsans roll när det gäller att främja närvaro. Även samverkan mellan skolor, hemkommuner, socialtjänst och barn- och ungdomspsykiatrin ska undersökas. Syftet är att säkerställa alla elevers rätt till en likvärdig utbildning. Uppdraget ska redovisas senast den 15 september 2016.

Regeringens åtgärder för att förstärka och utveckla elevhälsan, förbättra skolresultaten och utveckla skolornas värdegrundsarbete skapar sammantaget förutsättningar för en mer hälsofrämjande skola för alla elever.

Stockholm den 9 december 2015

Gustav Fridolin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.