Till innehåll på sidan

Elevhälsans roll i att möta elever med psykisk ohälsa

Skriftlig fråga 2019/20:327 av Clara Aranda (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-07
Överlämnad
2019-11-08
Anmäld
2019-11-12
Svarsdatum
2019-11-20
Sista svarsdatum
2019-11-20
Besvarad
2019-11-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Vi har länge sett hur den psykiska ohälsan hos unga ökar, vilket kräver en bred uppsättning av åtgärder, som både kan möta psykiska besvär och verka för att förebygga att de uppstår.

Elevhälsan ansvarar både för den fysiska och psykiska hälsan hos elever. Det finns därför goda skäl att elevhälsans roll förstärks och förtydligas ytterligare. Exempelvis handlar det om att utreda möjligheten att införa kontinuerliga bedömningar av psykisk och psykosocial hälsa inom grundskolan och gymnasieskolan.

God tillgänglighet till stöd och behandling för elever som lider av psykiska besvär är oerhört viktig. Vi ser i dag hur köerna till barn- och ungdomspsykiatrin ökar, vilket givetvis är en mycket oroväckande utveckling. Därför är det också aktuellt att behandlingsresurser, i betydligt större utsträckning, kan finnas tillgängliga på plats i våra skolor.

Att enbart avgränsa den ökande psykiska ohälsan hos barn och ungdomar till ett ansvar för hälso- och sjukvården är långt ifrån tillräckligt. Trots elevhälsans betydelsefulla roll väljer regeringen nu att minska anslaget till elevhälsan och enbart fokusera på att minska köerna till barn- och ungdomspsykiatrin. 

Min fråga till utbildningsminister Anna Ekström är därför:

 

Hur ser utbildningsministern på att förstärka elevhälsans roll med syftet att möta och behandla psykisk ohälsa hos elever?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:327 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)



U2019/03717/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:327 av Clara Aranda (SD)
Elevhälsans roll i att möta elever med psykisk ohälsa

Clara Aranda har frågat mig hur jag ser på att förstärka elevhälsans roll med syftet att möta och behandla psykisk ohälsa hos elever.

En trygg och hälsofrämjande skolmiljö är en viktig förutsättning för barns och elevers utveckling och lärande. I detta arbete spelar elevhälsan en viktig roll. Att stärka elevhälsan är därför en angelägen fråga för regeringen.

Som en del i detta arbete har regeringen gett en särskild utredare i uppdrag att bl.a. analysera hur elevhälsoarbetet kan utvecklas och föreslå insatser som kan bidra till att skapa ett mer aktivt och väl fungerande elevhälsoarbete och därmed stärka elevhälsans kompensatoriska roll (U2017:07).

Regeringen har också beslutat om statsbidrag för personalförstärkningar inom elevhälsan. Personalförstärkningen avser skolläkare, skolsköterskor, skolkuratorer och skolpsykologer. Statsbidrag ges även för specialpedagogiska insatser som avser speciallärare och lärare med specialpedagogisk kompetens. Genom statsbidraget har det under 2019 beviljats medel för totalt 464 heltidstjänster inom elevhälsan och 416 heltidstjänster inom specialpedagogik.

För att stärka jämlikheten i skolan har regeringen infört ett statligt stöd för stärkt likvärdighet och kunskapsutveckling i förskoleklassen och grundskolan. Det uppgår 2019 till 3,5 miljarder kronor och föreslås för 2020 uppgå till 4,9 miljarder. Från och med 2021 beräknas det uppgå till 6,2 miljarder kronor årligen. Detta är ett rejält statligt tillskott som kan användas för insatser inom bl.a. elevhälsan.

Statens skolverk har under 2016–2019 haft i uppdrag att genomföra insatser för att förbättra det förebyggande och främjande arbetet inom elevhälsan. Regeringen har också gett Skolverket och Socialstyrelsen i uppdrag att tillsammans bedriva ett utvecklingsarbete för att förbättra samverkan mellan elevhälsan, hälso- och sjukvården och socialtjänsten så att barn och unga får tidiga och samordnade insatser. Detta är exempel på insatser som långsiktigt stärker elevhälsans arbete och bidrar till minskad psykisk ohälsa.

För eleverna är en tillgänglig elevhälsa i skolan betydelsefull. Det är också en förutsättning för att skolorna ska kunna bedriva ett förebyggande och hälsofrämjande arbete. Regeringen avser därför att vidta ytterligare åtgärder vilket framgår av den sakpolitiska överenskommelse som slutits mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna. Enligt överenskommelsen ska en utredning definiera vilken tillgång till elevhälsa som är en acceptabel lägstanivå.

Stockholm den 20 november 2019

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.