elevhälsa

Skriftlig fråga 2004/05:999 av Åström, Alica (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2005-02-18
Inlämnad
2005-02-18
Besvarad
2005-02-23
Svar anmält
2005-02-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 februari

Fråga 2004/05:999

av Alice Åström (v) till statsrådet Ibrahim Baylan om elevhälsa

Flickors och pojkars arbetsmiljö är skolan. En plats som inte förskonats från den stress och hets som råder i samhället. Alltfler flickor och pojkar upplever och uppvisar symtom på stress. Det är oro, sömnsvårigheter och depression. Detta avspeglas bland annat genom en ökad användning av antidepressiva läkemedel hos barn och unga.

Regeringen har aviserat satsning på bland annat suicidprevention riktad till unga människor och det är bra. Men det är insatser som vänder sig till en situation som uppstått ur bland annat stress. Vi menar att flickor och pojkars psykiska och sociala arbetsmiljö i skolan också måste angripas preventivt. Det handlar om hur lokaler, scheman och möjlighet till lugn och ro i arbetet utformas. I en tidigare rapport från Barnombudsmannen var till exempel skolans fysiska miljö förenat med brister som gav stress och psykiska symtom. Ett konkret exempel var de ofta smutsiga toaletterna som innebar att vissa elever inte kunde gå på toaletten under hela skoldagen.

Min fråga till statsrådet är därför:

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att förbättra arbetsmiljön i skolan med syfte att minska stress och psykisk ohälsa bland unga flickor och pojkar?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:999 besvarad av

den 23 februari

Svar på fråga 2004/05:999 om elevhälsa

Statsrådet Ibrahim Baylan

Alice Åström har frågat om jag avser att vidta några åtgärder för att förbättra arbetsmiljön i skolan med syfte att minska stress och psykisk ohälsa bland unga flickor och pojkar.

Stress och psykisk ohälsa bland unga flickor och pojkar är ett allvarligt problem. Elever ska inte behöva uppleva tillvaron i skolan så fylld av stress och krav att de inte kan tillgodogöra sig undervisningen eller att de hindras från att vila eller delta i fritidsaktiviteter.

Stress i skolan har många orsaker och måste diskuteras från ett brett samhällsperspektiv. Insatser för ungdomars hälsa och utsatthet är ett prioriterat område bland annat inom ungdomspolitiken. I propositionen Makt att bestämma @ rätt till välfärd (prop. 2004/05:2, bet. 2004/05:KrU02, rskr. 2004/05:94) föreslog regeringen bland annat att utifrån ungdomars totala livssituation låta analysera vilka konsekvenser stress har för deras psykiska hälsa. Vidare har regeringen beslutat att under tre år avsätta 30 miljoner kronor ur Allmänna arvsfonden till Arvsfondsdelegationens förfogande för stöd som syftar till att utveckla metoder hos föreningslivet för att motverka och förebygga ungdomars psykiska ohälsa.

En lugn och trygg miljö är en viktig förutsättning för att främja lärandet i skolan. Men skolan har också utöver kunskapsmålen en uppgift att utveckla elevens alla möjligheter till ett rikt liv och ge förutsättningar för en god fysisk och psykisk hälsa. Förbättringar av skolans arbetsmiljö är därför motiverade av flera olika skäl. En förutsättning för att få en god arbetsmiljö i skolan är att skolhuvudmannen ställer rimliga resurser till skolans förfogande. Tillräckligt antal lärare med rätt kompetens, tillgång till ändamålsenliga lokaler och resurser som skolbibliotek och elevvårdspersonal är viktiga faktorer som skapar förutsättningar för en god miljö. Regeringen ger stöd till kommunerna till anställning av lärare och annan personal, till exempel elevvårdspersonal, genom ett särskilt statsbidrag till personalförstärkning i skola och fritidshem.

All personal i skolan har ett ansvar att utifrån funktion och kompetens delta i arbetet med att skapa en skola för hälsa, lärande och trygghet. Det är viktigt att kunskap och erfarenheter från olika personalkategorier och elever i skolan bidrar till att så många perspektiv som möjligt bildar underlag för insatser och beslut. I det pågående arbetet med en proposition om en ny skollag överväger regeringen förslag både om en samlad elevhälsa och åtgärder för trygghet och studiero i skolan.

Elevernas inflytande är ytterligare en förutsättning för att skolans arbetsmiljö ska kunna förbättras. Precis som vuxna trivs de elever som har inflytande över sin arbetssituation bättre. Bland annat visar resultaten i försöksverksamheten utan timplan i grundskolan att ökad elevmedverkan i planeringen skapar ökad trivsel och mindre stress. En viktig insats för att stärka elevernas inflytande är de framåtsyftande individuella utvecklingsplanerna för alla elever i grundskolan som regeringen avser att införa. De syftar till att utveckla dialogen mellan lärare, elever och föräldrar om elevens skolsituation. Genom utvecklingsplanerna förstärks möjligheterna att diskutera undervisningens mål och åtgärder som kan krävas för att stödja den enskilde eleven i hans eller hennes skolarbete. Regeringen överväger förslag om förstärkt elevinflytande och utvecklat kvalitetsarbete i den kommande propositionen om en ny skollag.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.