elektromagnetiska fält

Skriftlig fråga 1997/98:486 av Goës, Eva (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-02-24
Anmäld
1998-03-02
Besvarad
1998-03-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:486 av Eva Goës (mp) till näringsministern om elektromagnetiska fält

I Sverige finns inga gränsvärden för elektromagnetiska fält, eftersom forskningen hittills inte gett underlag eller motivering för detta. De gränsvärden som finns för högfrekventa elektromagnetiska fält skyddar mot värmeeffekter. För de lågfrekventa elektromagnetiska fälten saknas kunskap om vilka egenskaper hos dessa som innebär risker och hur doser skall värderas.

Ovanstående information har jag fått via SSI, Statens strålskyddsinstitut. Samtidigt vet vi att det finns människor som lider av elöverkänslighet och är levande bevis för detta. Arbetarskyddsstyrelsen, Boverket, Elsäkerhetsverket, Socialstyrelsen och Strålskyddsinstitutet har gemensamt utarbetat en försiktighetsprincip som vägledning för beslutsfattare på olika nivåer, men frågan är hur detta efterlevs och om informationen når ut till den breda allmänheten.

SIF har tagit fram tydliga rekommendationer om hur man förebygger elöverkänslighet i arbetsmiljön (kontorsprovare för innemiljö). Dessa regler borde kunna tillämpas på alla arbetsplatser för att på ett praktiskt sätt förebygga elöverkänslighet på arbetsplatser.

Men även allmänheten utsätts utan deras vetskap dagligen för elektromagnetiska fält i offentliga miljöer. T.ex. är varannan vagn motorvagn i pendeltåg. I dessa vagnar är de elektromagnetiska fälten starkare än i övriga vagnar.

Min fråga till ministern är:

Vad avser näringsministern göra för att SIF:s policy om elöverkänslighet skall kunna användas i det dagliga livet?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:486 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:486 om elektromagnetiska fält
    Statsrådet Leif Pagrotsky

Eva Goës har frågat näringsminister Anders Sundström vad regeringen avser göra för att SIF:s policy om elöverkänslighet skall kunna användas i det dagliga livet. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som skall svara på frågan.

Svenska Industritjänstemannaförbundet (SIF) anför i sin skrift - SIF:s policy vid elöverkänslighet - att elöverkänslighet är ett växande problem på arbetsplatserna. Förbundet skriver vidare att eftersom forskarna inte är eniga kan SIF för närvarande inte juridiskt driva ärenden om elöverkänslighet som arbetsskada med någon utsikt till framgång.

Det är väsentligt att verksamheten inom elsäkerhetsområdet bedrivs på ett sådant sätt att skador av elektrisk orsak på person och egendom kan förebyggas. Sedan lång tid tillbaka pågår både i Sverige och utomlands en omfattande forskning för att utröna om exponering för elektriska och magnetiska fält medför någon skadlig påverkan på människor och djur. De redovisade resultaten är ofta motsägande. Exempelvis har Socialstyrelsen utvärderat (SoS rapport 1995:1) den kunskap som finns om hälsoeffekter av elektriska och magnetiska fält upp till 400 kHz. Utvärderingen visar sammanfattningsvis att det inte finns något övertygande stöd för ett samband mellan elektriska och magnetiska fält och hälsoeffekter. Socialstyrelsen understryker dock att de elöverkänsligas symtom måste tas på allvar.

De fem centrala myndigheterna Arbetarskyddsstyrelsen, Boverket, Elsäkerhetsverket, Socialstyrelsen och Statens strålskyddsinstitut har sagt sig vara eniga om att de forskningsresultat som presenterats inte motiverar eller ger underlag för några gränsvärden för lågfrekventa elektriska och magnetiska fält. Myndigheterna rekommenderar en försiktighetsprincip som baseras främst på att cancerrisker inte kan uteslutas. Försiktighetsprincipen innebär att man bör sträva efter att minska fält som avviker starkt från vad som kan anses normalt i den aktuella miljön förutsatt att åtgärder kan vidtas till rimliga kostnader och konsekvenser i övrigt. När det gäller nya elanläggningar, apparater och byggnader bör man redan vid planeringen sträva efter att utforma och placera dessa så att exponering begränsas.

I elsäkerhetsverksamheten ingår informationsinsatser och upplysningsarbete både till en bredare allmänhet och till fackmän. En hög servicenivå bör hållas och därvid bör den nya informationstekniken utnyttjas för att öka tillgängligheten till myndighetens verksamhet. Regeringen har i december 1996 givit Rådet för arbetslivsforskning i uppdrag att kartlägga och utvärdera forskningsresultat inom området elkänslighet och hälsorisker av elektriska och magnetiska fält. Uppdraget skall redovisas senast den 1 december 2000. Vidare arbetar Boverket på uppdrag av regeringen bl.a. med att undersöka vilka tekniska åtgärder som kan vidtas för att minska de elektriska och magnetiska fälten inomhus.

Regeringen tar frågor rörande eventuella hälsoeffekter av exponering för elektriska och magnetiska fält på stort allvar och följer noga utvecklingen på området.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.