Eldning av trädgårdsavfall

Skriftlig fråga 2023/24:808 av Stina Larsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-04-15
Överlämnad
2024-04-16
Anmäld
2024-04-17
Svarsdatum
2024-04-24
Sista svarsdatum
2024-04-24
Besvarad
2024-04-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

I ett pressmeddelande som skickades ut från Naturvårdsverket den 11 april konstaterar myndigheten: ”I praktiken innebär detta att det inte längre är tillåtet att elda grenar, löv och annat trädgårdsavfall.”

Myndigheten konstaterar att man ”bara i vissa undantagsfall kan elda men då måste det vara tillåtet i din kommun”.  Myndigheten hänvisar till kommunen för att i dessa undantagsfall söka särskilt tillstånd för den som vill göra det som alltid gjorts, nämligen att samla ihop och elda kvistar och löv på den egna tomten.

Samtidigt anser branschorganisationen Avfall Sverige att ”lagstiftningen är otydlig och motstridig vad gäller villaägares och andra fastighetsägares möjligheter att förbränna trädgårds- och parkavfall”.

Den som nu vårstädar i trädgården och samlar ihop de kvistar som fallit under vintern måste alltså, i stället för att elda dem i en tunna eller lägga på valborgselden, köra dem till en kommunal återvinningscentral eller söka särskild dispens från kommunen, utifrån ett regelverk som är konstaterat otydligt och motstridigt.

Många tar sig för pannan och undrar om myndigheten i ännu ett fall av svensk överimplementering medvetet vill uppmuntra till att utsläppen från trafiken ska öka och hur myndigheten tänker sig att tusentals ansökningar om att få elda kvistar ska handläggas av kommunerna.

Min fråga till statsrådet Romina Pourmokhtari är därför:

 

Delar statsrådet bedömningen att det i praktiken inte längre är tillåtet att elda grenar, löv och annat trädgårdsavfall, eller avser statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder för ett mer rimligt regelverk?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:808 besvarad av Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

Svar på fråga 2023/24:808 Eldning av trädgårdsavfall

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Svar på fråga 2023/24:807 av Kerstin Lundgren (C)
Eldning på tomten och fråga 2023/24:808 av Stina Larsson (C) Eldning av trädgårdsavfall

Kerstin Lundgren har frågat mig om jag och regeringen avser att vidta åtgärder för att tydliggöra att förbränning av trädgårdsavfall ska vara tillåtet. Stina Larsson har frågat mig om jag delar bedömningen att det i praktiken inte längre är tillåtet att elda grenar, löv och annat trädgårdsavfall, eller om jag och regeringen avser att vidta några åtgärder för ett mer rimligt regelverk. Då frågorna handlar om samma område har jag valt att besvara dem tillsammans.

Bestämmelserna om livsmedelsavfall samt trädgårds- och parkavfall (bioavfall), vilka bygger på EU:s avfallsdirektiv, syftar till att omhänderta avfallet på ett mer resurseffektivt sätt och minska klimatutsläppen. De ändringar som trädde i kraft den 1 januari 2024 i avfallsförordningen beslutades av regeringen i december 2022. Ändringarna rör utsortering och insamling av alla sorters bioavfall.

Naturvårdsverket vägleder om tolkningen och innebörden av dessa bestämmelser. För livsmedels- och köksavfall infördes krav på fastighetsnära insamling från privatpersoner och verksamheter, något som kommunen ansvarar för. Även trädgårds- och parkavfall kan lämnas till kommunen, antingen genom att kommunen erbjuder fastighetsnära insamling eller genom att man kör det till en återvinningscentral. Om man väljer att behandla avfallet själv ska man prioritera till exempel kompostering. Naturvårdsverkets bedömning är att kommunen kan besluta om föreskrifter som kan tillåta eldning av trädgårds- eller parkavfall under vissa förutsättningar, vilket också har gjorts av flera kommuner. Men när det gäller eldning av trädgårdsavfall har många kommuner sedan länge särskilda föreskrifter som förbjuder eldning inom tättbebyggt område på grund av brandrisk eller för att värna god luftkvalitet. För den enskilde krävs det alltså inte ett ansöknings- eller dispensförfarande för att elda trädgårdsavfall som Stina Larsson och Kerstin Lundgren påstår, förutom för stora majbrasor eller liknande tillställningar.

Det svenska genomförandet av EU:s avfallsdirektiv ger alltså möjligheter att fortsätta elda trädgårdsavfall så länge det sker i enlighet med gällande kommunala föreskrifter.

Jag är medveten om att de nya bestämmelserna om hantering av trädgårdsavfall har väckt många frågor och att bestämmelserna upplevs som svårtolkade. Ett utredningsarbete för att förändra och/eller förtydliga dem pågår sedan år 2023 i Regeringskansliet. Regeringen kommer återkomma i frågan.

 

Stockholm den 19 april 2024

 

 

 

Romina Pourmokhtari

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.