Elbristen

Skriftlig fråga 2019/20:228 av Dennis Dioukarev (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-10-22
Överlämnad
2019-10-23
Anmäld
2019-10-24
Sista svarsdatum
2019-10-30
Svarsdatum
2019-11-05
Besvarad
2019-11-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

De svenska företagen är på rika idéer och innovationer och sätter Sverige på kartan i en internationell kontext. De skapar arbetstillfällen och driver den svenska tillväxten. För regeringen borde det därför vara en prioriterad fråga att  säkerställa optimala förutsättningar för ett gott företagsklimat.

Därför är det häpnadsväckande att grundläggande samhälleliga funktioner, som en tillfredställande tillgång på el, inte upprätthålls i ett industrialiserat land. Den svenska elbristen drabbar i synnerhet södra delarna av Sverige hårt, och de årliga samhällsekonomiska förlusterna beräknas bli uppemot 150 miljarder kronor. De drabbade företagen står inför beslutet att senarelägga expansion eller att flytta produktion och arbetstillfällen utanför Sverige.

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman är därför följande:

 

När kan de svenska företagen förvänta sig att bristen på el åtgärdas?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:228 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)



I2019/02

740

/E

Infrastrukturdepartementet

Energi- och digitaliseringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:228 av Dennis Dioukarev (SD)
Elbristen

Dennis Dioukarev har frågat mig när de svenska företagen kan förvänta sig att bristen på el åtgärdas.

På en övergripande, nationell nivå har Sverige ingen elbrist. Sverige har varit en stor nettoexportör av el ett antal år i rad och mycket pekar på att så kommer att vara fallet även i år. Däremot kan vi se utmaningar kopplade till tilltagande risk för lokal brist på el, där elnäten sätter gränsen för hur mycket elförbrukning som kan anslutas.

Sverige ska ha en säker elförsörjning såväl nationellt som regionalt och lokalt. Jag ser framför mig att det krävs flera olika lösningar på de lokala utmaningarna och regeringen har därför nyligen beslutat om två uppdrag om att analysera och föreslå åtgärder avseende den rådande kapacitetsbristen i elnäten dels till Energimarknadsinspektionen, dels till länsstyrelserna i Skåne, Stockholm, Uppsala och Västra Götaland. I Energimarknadsinspektionens uppdrag ingår att analysera eventuella förbättringsåtgärder både avseende den reglerade respektive den konkurrensutsatta delen av elmarknaden.

Jag vill också understryka att nätägarna, på alla tre nivåer, har ansvar för att bygga och driva nätet på ett effektivt och fungerande sätt. Samtidigt är det naturligt att det inte alltid finns nätkapacitet tillgänglig när stora elförbrukare eller elproducenter vill ansluta på en specifik plats. Ett sådant överdimensionerat elnät skulle innebära stora kostnader för konsumenter och industri.

Många gånger är förstärkningar av elnäten viktiga delar av lösningen på problem med kapacitetsbrist, vilket tar tid. Nätkoncessionsutredningens betänkande syftar bland annat till att förkorta handläggningstiderna hos såväl nätföretag som myndigheter. Jag ser positivt på många av förslagen, men regeringen måste givetvis invänta remissinstansernas utlåtanden innan det går att säga säkert vad som är lämpligt att ta vidare.

Stockholm den 30 oktober 2019

Anders Ygeman

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.