Elbrist i Sverige

Skriftlig fråga 2021/22:100 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-07
Överlämnad
2021-10-08
Anmäld
2021-10-12
Svarsdatum
2021-10-20
Sista svarsdatum
2021-10-20
Besvarad
2021-10-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I ett svar på fråga (2021/22:51) till miljö- och klimatministern, där jag undrade om han anser att elda 140 000 liter olja i timmen rimmar med regeringens klimatmål, svarade statsrådet Anders Ygeman att jag felaktigt hävdar att det är brist på el som gör att man fått dra igång Karlshamnsverket.

Han skriver i sitt svar:

”Anledningen till att Karlshamnsverket varit i drift under september månad är inte elbrist. Det beror på att de höga priserna på fossil naturgas i Europa också påverkat de nordiska elpriserna och gjort det lönsamt för ägaren Uniper att ställa Karlshamnsverket till marknadens förfogande. Anläggningen har alltså inte beordrats att producera av driftsäkerhetsskäl eller på grund av risk för effektbrist.”

Kraftverkschefen Henrik Svensson säger dock på Unipers egen hemsida:

”Eftersom vi har brist på planerbar elproduktion i södra Sverige och eftersom överföringskapaciteten från norra Sverige inte kan utnyttjas fullt ut, så fanns det begränsat med alternativ för att hjälpa våra grannländer. Därav avropades Karlshamnsverket för att kunna täcka upp den efterfrågan som fanns.”

Anledningen är att Sverige inte får strypa exportflöden för att gynna den egna elförsörjningen, och då väderläget i stora delar av Europa, framför allt i våra grannländer Danmark och Tyskland, har gjort att det har uppstått effektbrist har Sverige inte kunnat producera tillräckligt utan att starta upp oljekraftverket.

Uniper menar vidare att ”det är mycket allvarligt när marknaden måste anta produktion från ett reservkraftverk som ligger i slutet av utbudskurvan med så frekvent drift – i september med hyfsat varma temperaturer”. ”Enligt vår mening är det en kraftig varningssignal om att elsystemet utvecklas i fel riktning”, säger Henrik Svensson. Han säger vidare:

”Karlshamnsverket startas alltid för att elproduktionen behövs någonstans – oavsett om det är Svenska Kraftnät som avropar drift under vintern, eller om det är elmarknaden som budar in produktionen under sommarhalvåret. Det handlar i slutänden om att någon behöver elen för att kunna koka kaffe, ladda sin dator eller värma sitt boende.”

Utan den brist på el som regeringens energipolitik har skapat i det svenska nätet hade alltså inte Karlshamnsverket behövt köras igång för att exportera den effekt vi är skyldiga att göra.

Av denna anledning vill jag ställa följande fråga till statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur överensstämmer statsrådets svar om att det inte råder brist på el med skälen som framförs ovan till att Karlshamnsverket måste köras igång, och avser statsrådet att vidta några åtgärder utifrån vad som framförs?​

Svar på skriftlig fråga 2021/22:100 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

I2021/ 02616 Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:100 av Björn Söder (SD)
Elbrist i Sverige

Björn Söder har frågat mig hur mitt svar om att det inte råder brist på el överensstämmer med skälen som framförs i frågan till att Karlshamnsverket måste köras i gång, och om jag avser att vidta några åtgärder utifrån vad som framförs.

Jag noterar att i samma intervju som Björn Söder hänvisar till i sin fråga så uttrycker Unipers kraftverkschef Henrik Svensson följande:

”Vi har olika utgångspunkt när vi definierar vad som är elbrist. Svenska Kraftnät har balansansvar för det svenska elsystemet, och agerar därför med åtgärder på alla avvikelser som hotar driftsäkerheten i transmissionsnätet. Under de här veckorna var det balans i det svenska elsystemet, och inga åtgärder var nödvändiga.”

Anledningen till att Karlshamnsverket tagits i drift främst är att de höga energipriserna på kontinenten även har stor påverkan på elpriserna i Norden, vilket tidvis gjort det lönsamt för Karlshamnsverket att producera el. Eftersom Uniper ställt verket till marknadens förfogande har de enligt EU:s bestämmelser också varit skyldiga att erbjuda elproduktion när efterfrågan uppstått.

Sverige är på årsbasis nettoexportör av el med jämförelsevis låga priser och mycket låga koldioxidutsläpp och regeringen har tagit flera initiativ för att detta ska kunna vara fallet även i fortsättningen. Som exempel kan jag nämna regeringens beslut om att ge Affärsverket svenska kraftnät i uppgift att bygga ut transmissionsnätet till områden i Sveriges sjöterritorium. Det kommer väsentligt att minska de totala kostnaderna för att ansluta exempelvis havsbaserad vindkraft.

Stockholm den 20 oktober 2021

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.