ekonomisk brottslighet

Skriftlig fråga 2004/05:1536 av Sjösten, Ulf (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-04-29
Anmäld
2005-04-29
Besvarad
2005-05-04
Svar anmält
2005-05-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 april

Fråga 2004/05:1536

av Ulf Sjösten (m) till justitieminister Thomas Bodström om ekonomisk brottslighet

Den "svarta" oredovisade sektorn av den svenska ekonomin har återigen kommit i fokus. Bedömningarna av sektorns storlek varierar, men de flesta indikerar att den omfattar betydligt mer än 100 miljarder kronor per år.

Utredning av ekonomiska brott är en komplicerad och svår process, som kräver stor kompetens och kunskap hos ett antal rättsvårdande aktörer i samverkan. Denna insikt ledde fram bildandet av Ekobrottsmyndigheten den 1 juli 1998. Åklagare och poliser samlokaliserades på försök i de tre storstadslänen.

Till detta kommer inrättandet av särskilda skattebrottsenheter med Riksskatteverket som huvudman. Förundersökningsledningen vid dessa enheter sker via Ekobrottsmyndigheten. I övriga delar av landet bedrivs verksamheten traditionellt via polisdistriktens ekorotlar och särskilda ekoåklagare hos åklagardistrikten.

Framtiden för Ekobrottsmyndigheten har belysts i olika utredningar. Vissa utredningar pågår fortfarande och kommer förmodligen att resultera i ett antal förslag till förändringar.

Omfattande utredningar kräver resurser både personellt och kunskapsmässigt. Nu signalerar Ekobrottsmyndigheten i Göteborg besparingar bland annat i kölvattnet av den nyss avslutade Prosolviarättegången. Ledande företrädare för myndigheten säger nu att man måste fundera över hur stora mål man kan ägna sig åt i framtiden.

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att Ekobrottsmyndigheten även i fortsättningen ska kunna utreda omfattande och komplicerade ekobrottsärenden?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1536 besvarad av

den 4 maj

Svar på fråga 2004/05:1536 om ekonomisk brottslighet

Justitieminister Thomas Bodström

Ulf Sjösten har frågat vilka åtgärder som jag avser att vidta för att Ekobrottsmyndigheten även i fortsättningen ska kunna utreda omfattande och komplicerade ekobrottsärenden.

Jag vill inledningsvis framhålla att bekämpningen av den ekonomiska brottsligheten sedan länge är en prioriterad fråga för regeringen och att Ekobrottsmyndigheten sedan dess inrättande den 1 januari 1998 är en central del i denna verksamhet. Inom Justitiedepartementet pågår nu arbete med att utforma kommittédirektiv för en översyn av Ekobrottsmyndigheten. Avsikten är att genom en sådan översyn skapa ännu bättre förutsättningar för en effektiv ekobrottsbekämpning.

Inom Ekobrottsmyndigheten pågår ett omfattande arbete för att utveckla arbetsformer, organisation och prioriteringar. Detta utvecklingsarbete syftar bland annat till att i ännu större utsträckning inrikta myndighetens resurser mot att förebygga och bekämpa allvarlig ekonomisk brottslighet.

Jag vill också nämna att det under förra året inrättades en egen kriminalunderrättelseverksamhet vid Ekobrottsmyndigheten. Denna verksamhet syftar till att tidigt förutse och upptäcka allvarlig ekonomisk brottslighet. Ekobrottsmyndigheten inledde under 2004 också arbetet med så kallade omvärlds- och hotbildsanalyser som ger värdefull kunskap om både ekobrottslighetens strukturer och förutsättningarna för samhällets samlade insatser mot ekobrottsbekämpningen på lång sikt.

Jag anser att den kommande översynen av Ekobrottsmyndigheten och det utvecklingsarbete som bedrivs där, liksom de satsningar som redan gjorts vid myndigheten, skapar ännu bättre förutsättningar för Ekobrottsmyndigheten att även i fortsättningen utreda omfattande och komplicerade ekobrottsärenden. Jag kommer naturligtvis att följa utvecklingen på området för att kunna ta ställning till om det kan krävas några ytterligare åtgärder från min sida.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.