Ekonomisk brottslighet inom fakturahandeln

Skriftlig fråga 2011/12:68 av Karlsson, Anders (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-10-25
Anmäld
2011-10-25
Besvarad
2011-11-02
Svar anmält
2011-11-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 oktober

Fråga

2011/12:68 Ekonomisk brottslighet inom fakturahandeln

av Anders Karlsson (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Fakturabelåning eller fakturahandel (factoring) innebär att ett företag belånar eller säljer sina fakturor till ett företag som specialiserat sig på att kräva in betalning för fakturor. Ett företag kan välja att sälja sina kundfakturor för att slippa kostnaden för hanteringen, en form av outsourcing, och/eller för att temporärt förbättra sin likviditet genom att inte binda upp kapital i kundfordringar. En annan anledning kan vara att man på detta sätt minskar kreditriskerna.

Hela factoringmarknaden i Sverige beräknas omsätta 38 miljarder kronor om året och har växt med ca 5 procent per år, antagligen delvis drivet av bankernas allt större ovilja att låna ut pengar till företag. Företag kan ju gå i konkurs, medan privatpersoner inte kan komma undan sina skulder.

En av branschens jättar, Prioritet Finans, har studerats av SVT:s Uppdrag granskning. Affärsidén har gett dem en omsättning på 4 miljarder kronor.

Uppdrag granskning har tittat närmare på några av de affärer som gjort Prioritet Finans till branschens jätte. Enligt Uppdrag granskning har bolaget i flera fall gjort affärer med grova ekonomiska brottslingar och underlättat penningtvätt och utbetalning av svarta löner. Prioritet Finans uppges också ha sålt fakturor vidare till välkända ekobrottslingar, fakturor som senare drivits in med hjälp av hot.

Avser justitieministern att ta något initiativ för att närmare granska fakturahandeln i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:68 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 2 november

Svar på fråga

2011/12:68 Ekonomisk brottslighet inom fakturahandeln

Justitieminister Beatrice Ask

Anders Karlsson har frågat mig om jag avser att ta något initiativ för att närmare granska fakturahandeln i Sverige.

Fakturabelåning och fakturaköp, så kallad factoring, är i dag en etablerad verksamhet. Denna fyller en viktig funktion bland annat genom att den ger möjlighet till krediter och förbättrad likviditet för leverantörer av varor och tjänster. Det är också viktigt att framhålla att gäldenärens ställning inte försämras vid en överlåtelse av en fordring. Tvärtom kan nya möjligheter öppnas genom till exempel förbättrade förutsättningar för avbetalningsplaner.

När ett factoringföretag också driver in betalningen av en förvärvad fordring blir inkassolagen tillämplig. Lagen syftar främst till att undanröja risken för att en gäldenär utsätts för otillbörliga inkassoåtgärder eller i övrigt tillfogas onödig skada eller olägenhet. Inkassoverksamhet får bedrivas endast efter tillstånd av Datainspektionen, som utövar en aktiv tillsyn över inkassobolagen. Den som utan sådant tillstånd bedriver inkassoverksamhet kan dömas till böter eller fängelse.

Datainspektionen och Finansinspektionen har gemensamt granskat marknaden för handel av förfallna fordringar (Rapport 2006:3). Sammanfattningsvis konstaterades då att handeln bedrivs under sunda förhållanden och att det inte finns skäl att reglera själva handeln.

Det finns alltid skäl att se allvarligt på ekonomisk brottslighet, särskilt när den bedrivs i organiserade former. Det är viktigt att de brottsbekämpande myndigheterna ges möjlighet att bekämpa detta slags brottslighet. Regeringen har de senaste åren gjort kraftfulla insatser mot den grova organiserade brottsligheten. Satsningen innefattar bland annat uppdrag till ett flertal myndigheter att samverka i bekämpningen av kriminella grupperingar. Nyligen tillsattes en utredning för att se över frågor om penningtvätt, i syfte att bland annat förhindra att vinning av brott återinvesteras inom den legala ekonomin. Jag följer självfallet noga utvecklingen på området.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.