ekonomin för vuxenstuderande

Skriftlig fråga 1997/98:814 av Lundberg, Inger (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-06-02
Besvarad
1998-06-10
Anmäld
1998-06-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:814 av Inger Lundberg (s) till arbetsmarknadsministern om ekonomin för vuxenstuderande

Flertalet vuxna studerande förefaller ha goda möjligheter till sommarvikariat. Ändå finns en liten grupp studerande, som genom den mer strikta tillämpningen av a-kassebestämmelserna känner oro för att de helt kan komma att sakna försörjning under sommarmånaderna. Studiefinansieringssystemen är i första hand konstruerade utifrån ungdomar, som har andra möjligheter än t.ex. barnfamiljer både att prioritera sin ekonomi och vara rörliga under sommaren.

De som kommit i kläm genom de nya bestämmelserna har tidigare varit berättigade till a-kassa, men arbetat under föregående sommar och fyller därför inte kravet på att ha fått a-kassa det senaste året. De har levt i tron att de i sommar skulle vara berättigade till arbetslöshetsersättning. Många får sommarjobb, men för en liten grupp blir situationen besvärlig. Också små tillgångar gör att de vid en strikt tillämpning inte heller är berättigade till socialbidrag. Det akuta problemet i sommar har samband med att förändringen skett snabbt och inte varit allmänt känd. På sikt bör dock ferieersättningen lösas i någon form.

Jag vill fråga arbetsmarknadsministern om hon är beredd att söka en lösning, som tillgodoser behovet för främst vuxenstuderande med barn, som kommit i kläm i samband med övergången till nya ersättningsregler i a-kassan.

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:814 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:814 om ekonomin för vuxenstuderande
    Arbetsmarknadsminister Margareta Winberg

Inger Lundberg har frågat om jag är beredd att söka en lösning som tillgodoser behovet för främst vuxenstuderande med barn som berörs av av den nya tillämpningen av reglerna för arbetslöshetsersättning under ferieuppehåll i studier.

Inger Lundberg menar att det finns goda möjligheter till sommarvikariat för flertalet vuxenstuderande men tror ändå att det finns en liten grupp studerande som känner oro för att de kan komma att sakna försörjning under ferierna. Inger Lundberg anser att det finns ett behov av akuta åtgärder i sommar därför att den nya tillämpningen uppmärksammats sent. Hon tänker särskilt på dem som visserligen tidigare uppburit arbetslöshetsersättning men inte varit arbetslösa på lång tid och vars ersättningsrätt därmed inte kvarstår.

Det förtydligande som gjorts i lagen ( 1997:238) om arbetslöshetsersättning innebär att det inte längre blir möjligt att börja uppbära arbetslöshetsersättning under ett ferieuppehåll i studierna. För att börja uppbära ersättning krävs numera att studierna är avslutade. Arbetslöshetsersättning är inte ett generellt led i vuxenstuderandes försörjning under ferier.

Jag förstår att studerande som räknat med den tidigare tillämpningen av hur man kan börja en period med arbetslöshetsersättning och som trots stora ansträngningar inte kunnat finna arbete känner en stor besvikelse och oro för sin ekonomi. Jag har därför uppdragit till Arbetsmarknadsstyrelsen att gå ut till arbetsförmedlingarna med beskedet att det är angeläget att dessa ferielediga studerande erbjuds arbetsmarknadspolitiska åtgärder under sommaren om de inte kan få feriearbete. Regeringen planerar också att göra ändringar i regelsystemen vid arbetsmarknadspolitiska åtgärder som syftar till att ersättningen vid sådant deltagande skall motsvara det belopp som personen skulle ha fått enligt den tidigare tillämpningen av reglerna om arbetslöshetsersättning. Härigenom uppnås två syften arbetslöshetsersättningens roll som omställningsförsäkring upprätthålls och ferielediga studerande som vill arbeta erbjuds praktik eller utbildning under sommaren om de inte hittar något sommararbete.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.