ekonomin för personer med funktionshinder

Skriftlig fråga 2000/01:717 av Johansson, Kenneth (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-02-15
Anmäld
2001-02-20
Besvarad
2001-02-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 februari

Fråga 2000/01:717

av Kenneth Johansson (c) till socialminister Lars Engqvist om ekonomin för personer med funktionshinder

Socialstyrelsen har på regeringens uppdrag analyserat de samlade effekterna när det gäller utvecklingen av egenavgifter inom den kommunala omsorgen om personer med funktionshinder samt avgifterna för läkemedel, hälso- och sjukvård, tandvård och hjälpmedel.

Analysen visar bl.a. att personer med funktionshinder har lägre inkomster än övriga befolkningen. De har samtidigt större behov av hälso- och sjukvård, tandvård, läkemedel och omsorg och därmed högre kostnader. Ersättningar som utgår på grund av funktionshindret täcker oftast inte merkostnaderna. Funktionshindrade har i större utsträckning dragit ned på eller avstått från hälso- och sjukvård, tandvård och läkemedel, vilket i hög grad gäller för familjer som har barn med funktionshinder.

Lägre inkomster och högre kostnader för personer med funktionshinder. Så kan Socialstyrelsens genomgång sammanfattas och bekräftar den bild jag har och som många funktionshindrade och deras organisationer framfört. Åtgärder är självfallet nödvändiga för att uppnå de handikappolitiska målen om full delaktighet och jämlikhet i levnadsvillkor.

Mot denna bakgrund vill jag fråga socialministern:

Vilka åtgärder avser regeringen vidta för att förbättra den samlade ekonomin för personer med funktionshinder?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:717 besvarad av

den 28 februari

Svar på fråga 2000/01:717 om ekonomin för personer med funktionshinder

Socialminister Lars Engqvist

Kenneth Johansson har frågat mig vilka åtgärder regeringen avser vidta för att förbättra den samlade ekonomin för personer med funktionshinder. Frågeställaren hänvisar till den analys Socialstyrelsen gjort på regeringens uppdrag av de samlade effekterna av utvecklingen av egenavgifter inom den kommunala omsorgen om personer med funktionshinder samt avgifter för läkemedel, hälso- och sjukvård, tandvård och hjälpmedel.

Socialstyrelsen konstaterar i sin rapport att personer med funktionshinder har lägre inkomster och fler och högre utgifter än normalhushållet samt att det föreligger betydande skillnader i avgifter och i konstruktionen av högkostnadsskydd mellan olika kommuner och mellan olika landsting.

Jag håller med Kenneth Johansson om att situationen inte är tillfredsställande och att åtgärder behöver vidtas. En första sådan åtgärd är att åstadkomma ett rättvisare avgiftssystem inom omsorgen om såväl äldre som funktionshindrade. Regeringen avser att lämna en proposition angående avgifterna inom den kommunala äldre- och handikappomsorgen till riksdagen under våren. Därigenom kommer en del av de ekonomiska svårigheter som vissa personer med funktionshinder har att mildras.

Riksdagen har givit regeringen ett tillkännagivande om att det vore värdefullt med en belysning av funktionshindrades totala ekonomiska situation. Jag kommer att initiera en sådan fördjupad analys och avser därefter att återkomma till riksdagen i frågan.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.