ekobrottsmyndigheten

Skriftlig fråga 1997/98:183 av Hellsvik, Gun (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1997-11-26
Anmäld
1997-12-01
Besvarad
1997-12-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:183 av Gun Hellsvik (m) till justitieministern om ekobrottsmyndigheten

Enligt uppgift kommer Polishögskolan att för 1998 bli av med anslaget för kurser om ekonomisk brottslighet och få minskade anslag för kurser i miljöbrottslighet. Detta inträffar parallellt med att regeringen talar om en offensiv bekämpning av ekobrott och miljöbrott (som ju ofta också är ekobrott).

Enligt regeringens intentioner skall ekobrottsmyndigheten inrättas fr.o.m. den 1 januari 1998. Denna myndighet skall primärt ansvara för renodlad ekobrottsbekämpning enbart i storstadsregionerna och inte alls arbeta med miljöbrott.

Hur avser justitieministern se till att skapa förutsättningar för sin "offensiva satsning" mot ekonomisk brottslighet och miljöbrott i hela Sverige, när den nödvändiga kompetenshöjande utbildningen för poliser och åklagare decimeras?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:183 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:183 om ekobrottsmyndigheten
    Justitieminister Laila Freivalds

Gun Hellsvik har frågat mig hur jag avser att skapa förutsättningar för min "offensiva satsning" mot ekonomisk brottslighet och miljöbrott i hela Sverige, när den nödvändiga kompetenshöjande utbildningen för poliser och åklagare decimeras.

Påståendet att polis- och åklagarväsendet nu minskar sina satsningar på utbildning när det gäller ekobrott och miljöbrott är helt felaktigt. Enligt uppgift från Rikspolisstyrelsen kommer utbildning i bekämpningen av miljöbrott och ekonomisk brottslighet att erbjudas i samma utsträckning som tidigare. Pågående utbildning kommer också att slutföras. I den nya grundutbildningen för poliser kommer miljörätt också att få ett större utrymme än tidigare. När det gäller åklagarväsendet avser Riksåklagaren att under år 1998 göra en totalöversyn av åklagarväsendets kompetensutveckling vilket bl.a. bör leda till en mer regelbunden och förbättrad utbildning av åklagare i bekämpningen av ekonomisk brottslighet och miljöbrott.

Jag vill också i detta sammanhang nämna det uppdrag som regeringen i juni 1995 gav åt berörda centrala myndigheter för att i samverkan planera och genomföra utbildningsinsatser för att höja kompetensen i ekobrottsfrågor. Uppdraget redovisades i mars 1997 och har lett fram till en rad åtgärdsförslag, som delvis redan genomförts. Bl.a. har ett centralt utbildningsråd inrättats med representanter för berörda myndigheter för samråd och gemensam planering. Inom Riksskatteverkets område har också utbildningar genomförts i bl.a. skatterevision och redovisning med deltagare från olika samverkande myndigheter, däribland åklagare och polis.

Slutsatsen blir alltså att kompetensutvecklingen inom ekobrotts- och miljöbrottsbekämpningens områden är väl tillgodosedd.

När det gäller miljöbrott är det riktigt att ekobrottsmyndighetens målområde i alla fall till en början inte kommer att innefatta miljöbrott. Frågan om var dessa brott skall handläggas i framtiden måste utredas närmare. Det finns flera frågor av bl.a. gränsdragningskaraktär som måste klarläggas. Samtidigt är det givetvis mycket viktigt att frågan snarast får en lösning. Regeringen avser därför att inom kort ge Riksåklagaren i uppdrag att utarbeta ett förslag till effektivare utredning av miljöbrott. En utgångspunkt är dock att ekobrottsmyndigheten även här skall ha en central roll. Förutsättningar skall skapas för att även bekämpningen av miljöbrott i framtiden bedrivs effektivare.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.