Egyptier

Skriftlig fråga 2001/02:470 av Ohly, Lars (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-12-21
Anmäld
2002-01-15
Besvarad
2002-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 december

Fråga 2001/02:470

av Lars Ohly (v) till utrikesminister Anna Lindh om egyptier

Regeringen har den 18 december 2001 beslutat att avvisa ett antal personer till Egypten. De har vägrats asyl med hänvisning till rikets säkerhet trots att de är flyktingar. Regeringen uppger att den erhållit skriftliga garantier från företrädare för Egyptens regering att de avvisade inte kommer att behandlas eller straffas på ett sätt som skulle medföra att Sverige, vid en avvisning av dem till hemlandet, skulle riskera att handla i strid mot sina folkrättsliga förpliktelser.

Dessa garantier har ej delgivits de avvisade. Ett offentliggörande av garantierna kan ha avgörande betydelse för att förhindra att de döms till döden.

Avser utrikesministern att offentliggöra den egyptiska regeringens garantier?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:470 besvarad av

den 17 januari

Svar på frågorna 2001/02:470 och 471 om egyptier och egyptiska regeringen

Utrikesminister Anna Lindh

Lars Ohly har frågat utrikesministern om hon avser att offentliggöra de garantier som den egyptiska regeringen har utfärdat i två enskilda ärenden om avvisning. Lars Ohly har vidare frågat hur utrikesministern avser att agera för att följa upp att den egyptiska regeringen fullföljer det åtagande som gjorts mot Sverige genom garantier i två enskilda ärenden.

Frågorna har överlämnats till mig för besvarande.

Terrorattentaten i USA den 11 september 2001 var ett angrepp mot alla öppna och demokratiska samhällen. Dessa avskyvärda dåd saknar motstycke i modern historia. De orsakade stort lidande och oro bland vanliga människor över hela världen. FN:s säkerhetsråd beslöt kort tid efter terrorattackerna om resolutionen 1373. Enligt resolutionen ska de anslutna staterna vägra en säker tillflyktsort för de personer som finansierar, planerar, stöder eller utför terrorhandlingar (artikel 2 c). Vidare uppmanades staterna i resolutionen att försäkra sig om att asylsökande inte har planerat, underlättat eller deltagit i utförandet av terrorhandlingar (artikel 3 f). Staterna uppmanades även att, i enlighet med internationell rätt, försäkra sig om att rätten till flyktingstatus inte missbrukas av personer som har begått, organiserat eller underlättat utförandet av terrorhandlingar (artikel 3 g). Grund för en sådan tillämpning finns sedan tidigare i artikel 1 F i Genèvekonventionen. Motsvarande bestämmelse finns i den svenska utlänningslagen (3 kap. 4 §).

Regeringens beslut den 18 december 2001 gällde två personer som haft ledande roller i organisationer som utfört terrorhandlingar samt den ena personens familj. De har nekats asyl i Sverige med tillämpning av bestämmelsen i utlänningslagen. För att beslut om avvisning skulle kunna verkställas i enlighet med andra folkrättsliga åtaganden begärde regeringen garantier, och erhöll också sådana, hos Egypten. Sverige stöder fullt ut FN-resolution 1373 och kommer aldrig att vara en tillflyktsort för personer som har koppling till terrorism. Samtidigt avviker vi inte från våra internationella åtaganden i form av folkrättsliga förpliktelser.

När det gäller Lars Ohlys mer specifika fråga om garantier, så är det riktigt att den svenska regeringen fått skriftliga garantier i ärendena från den egyptiska regeringen. Innehållet i garantierna har delvis redan offentliggjorts genom att Regeringskansliet har lämnat ut avvisningsbesluten i ärendet utom vad gäller de personuppgifter som rör de avvisade, vilka omfattas av sekretess enligt 7 kap. 14 § sekretesslagen, till alla intresserade. Garantierna innebär i huvudsak att de aktuella personerna inte ska komma att behandlas eller straffas på ett sätt som skulle medföra att Sverige skulle riskera att handla i strid mot sina folkrättsliga förpliktelser om de avvisas till Egypten. Sveriges folkrättsliga förpliktelser utgörs bl.a. av Europakonventionen om mänskliga rättigheter, vilken gäller som lag i Sverige.

Sekretess gäller för uppgift som angår Sveriges förbindelser med en annan stat eller i övrigt rör annan stat om det kan antas att det stör Sveriges mellanfolkliga förbindelser eller på annat sätt skadar landet om uppgiften röjs (sekretesslagen 2 kap. 1 §). En begäran om sekretessprövning angående återstående uppgifter i garantierna har framställts till Utrikesdepartementet av bl. a. en representant för svensk massmedia. Regeringen har idag beslutat att till största delen offentliggöra garantierna.

Attentaten i USA och risken för nya terrordåd har visat hur viktigt det är att Sverige och andra länder inte bara i ord utan även i handling följer Genèvekonventionens bestämmelser om undantag från asylrätten och FN:s säkerhetsråds resolution 1373. Det är självklart viktigt att de berörda personerna behandlas på ett humant och värdigt sätt även om de är misstänkta för grova brott i Egypten. Sveriges ambassad i Kairo följer aktivt detta ärende och den egyptiska regeringen har även garanterat att ambassaden ska få insyn i rättegångar och kunna besöka männen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.