EG-rättens tillämpning

Skriftlig fråga 2004/05:1801 av Romanus, Gabriel (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2005-06-03
Inlämnad
2005-06-03
Besvarad
2005-06-09
Svar anmält
2005-06-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 juni

Fråga 2004/05:1801

av Gabriel Romanus (fp) till statsminister Göran Persson om EG-rättens tillämpning

När EG-domstolen har kritiserat svensk lagstiftning eller tillämpningen av den, uppstår ofta ett oklart läge i det svenska samhället. En del @ även myndighetspersoner @ tolkar situationen så att den kritiserade lagstiftningen inte alls längre existerar, utan har ersatts av ett "laglöst tillstånd", vilket får följder långt utanför det speciella förfarande som domstolen har kritiserat. Ett aktuellt exempel är EG-domstolens förhandsutlåtande om det svenska apoteksmonopolet. Domstolen har kritiserat vissa sidor av den svenska ordningen. Detta tolkas nu av vissa som att det skulle vara fritt fram att sälja läkemedel i privata butiker. Ett annat exempel är det svenska förbudet mot distanshandel med alkoholdrycker. Där har två hovrätter fattat olika beslut, frågan ligger nu i Högsta domstolen, som har begärt yttrande från EG-domstolen. Detta läge tolkas nu av landets största tidning som att distanshandeln är laglig och befriad från svensk alkoholskatt. Det rimliga vore, när EG-domstolen kritiserar ett lands lagstiftning eller tillämpning, att landet fick en viss tid på sig att ändra sin lag eller tillämpning, men att landets lag under denna tid i huvudsak kunde tillämpas. Och ännu viktigare är naturligtvis att svensk lag gäller och ska tillämpas av svenska myndigheter under den tid då frågan prövas av domstolen.

Mot bakgrund av det anförda frågar jag statsministern om han vill medverka till att klarhet skapas om EG-rättens tillämpning i de avseenden som jag har nämnt, om så erfordras genom ett uttalande av Europeiska rådet?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1801 besvarad av

den 9 juni

Svar på fråga 2004/05:1801 om EG-rättens tillämpning

Vice statsminister Bosse Ringholm

Gabriel Romanus har frågat statsministern om han vill medverka till att klarhet skapas om EG-rättens tillämpning i vissa avseenden, om så erfordras genom ett uttalande av Europeiska rådet.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

EG-domstolen ska enligt artikel 220 i EG-fördraget inom ramen för sitt behörighetsområde säkerställa att lag och rätt följs vid tolkningen och tillämpningen av EG-fördraget. Målen vid EG-domstolen kan delas upp i två kategorier; mål vari talan förs direkt inför EG-domstolen mot en medlemsstat eller mot en av EU:s institutioner, samt mål vari en nationell domstol har begärt förhandsavgörande rörande tolkning och giltighet av EG-rätten. Om domstolen i den första kategorin av mål finner att en medlemsstat har underlåtit att uppfylla en skyldighet enligt EG-fördraget ska denna stat enligt artikel 228 i EG-fördraget vidta de åtgärder som krävs för att följa domstolens dom. EG-domstolen kan emellertid inte ogiltigförklara nationell lagstiftning. I ett mål om förhandsavgörande avgör EG-domstolen inte den inför den nationella domstolen omtvistade frågan utan tolkar endast den aktuella gemenskapsrätten. När EG-domstolen har lämnat sin tolkning ankommer det på den nationella domstolen att besluta i målet och att därvid beakta EG-domstolens beslut.

Utgången av en prövning i EG-domstolen kan självklart föranleda nationella överväganden om ändring av lagstiftningen i ett medlemsland.

Sådana ändringar aktualiseras då inom ramen för respektive lands lagstiftningsprocess.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.