eftersök av trafikskadat vilt

Skriftlig fråga 2002/03:772 av Hagberg, Michael (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-04-08
Anmäld
2003-04-08
Besvarad
2003-04-16
Besvarad
2003-04-22
Svar anmält
2003-04-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 april

Fråga 2002/03:772

av Michael Hagberg (s) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist om eftersök av trafikskadat vilt

Reglerna för eftersök, avlivning och omhändertagande av vilt som skadas av annan orsak än påskjutning bör ändras. Första prioritet måste vara att snabbast möjligt kunna förkorta skadade djurs lidande. Frågan om vem det avlivade djuret ska tillfalla bör komma först i andra hand.

Detta är ett av flera krav som ställs i motion (MJ:445) som undertecknad tillsammans med tre andra socialdemokratiska riksdagsledamöter lämnade in under den allmänna motionstiden hösten 2002.

I dagsläget kan inte eftersök och avlivning genomföras på bästa sätt. Detta på grund av att olika bestämmelser gäller för olika viltarter, problem uppstår om det skadade djuret passerar jaktmarksgräns samt att särskilda regler gäller för spårbunden trafik.

Miljö- och jordbruksutskottet skriver i sitt betänkande 2002/03:MJU9 bland annat följande som svar på vår motion: "Utskottet utgår från att regeringen ägnar detta projekt vederbörlig uppmärksamhet och vid behov vidtar de åtgärder som kan anses påkallade. Utskottet förutsätter att det görs en utvärdering av det nu redovisade arbetet och att resultatet i lämpligt sammanhang redovisas till riksdagen."

Min fråga till jordbruksministern blir därför:

Vad avser ministern att vidta för åtgärder så att denna fråga får vederbörlig uppmärksamhet i regeringens arbete?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:772 besvarad av

den 16 april

Svar på fråga 2002/03:772 om eftersök av trafikskadat vilt

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Michael Hagberg har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att frågan om eftersök av trafikskadat vilt får vederbörlig uppmärksamhet i regeringens arbete.

Det inträffar årligen omkring 30 000 kollisioner med större vilt i trafiken. Detta innebär att varannan rapporterad trafikolycka i landet är en viltolycka. Samhällets årliga kostnader för detta beräknas uppgå till ca 700 miljoner kronor. Problemen med viltolyckor är således stora.

När det först gäller djurskyddet, får enligt 40 a § jaktförordningen (1987:905) frilevande vilt avlivas om det är så skadat eller i sådan belägenhet att det av djurskyddsskäl snarast bör avlivas. Detta gäller även om djuret är fredat eller om avlivningen sker på annans mark. Högsta prioritet har således getts när det gäller att snabbast möjligt förkorta skadade djurs lidande oavsett art och skadeorsak.

När det sedan gäller viltolyckor, finns det i 40 § jaktförordningen en skyldighet för förare av motordrivna fordon att anmäla sammanstötningar med vissa större däggdjur samt örnar till polisen, om djuret har skadats eller dödats vid kollisionen. Föraren är också skyldig att snarast möjligt märka ut olycksplatsen.

Ansvaret för att genom olika åtgärder förebygga trafikolyckor ligger på Vägverket. Det är däremot polisen som ansvarar för att markägare och jakträttshavare underrättas om en viltolycka. Polisen ska också se till att de arter som utgör vad som kallas statens vilt spåras upp. Jägarna och markägarna har däremot ingen författningsenlig skyldighet att delta i eftersök av trafikskadat vilt, men har möjlighet att få ersättning för sina kostnader ur viltvårdsfonden om de hjälper till med eftersök av statens vilt.

Det pågår emellertid ett samarbete, kallat Trafiksäkerhet och eftersök i samverkan, SES- gruppen, där Vägverket, polismyndigheterna och jägarorganisationerna med flera samverkar beträffande eftersök av trafikskadat vilt. Riksdagen har nyligen uttalat att man utgår från att regeringen ägnar detta projekt vederbörlig uppmärksamhet och vid behov vidtar de åtgärder som anses påkallade (bet. 2002/03:MJU9).

En särskild utredare har helt nyligen utrett Svenska Jägareförbundets allmänna uppdrag att leda jakt- och viltvårdsarbetet i landet. I rapporten, Viltförvaltning- precisering av Svenska Jägareförbundets allmänna uppdrag, föreslår utredaren bland annat att Jordbruksdepartementet, för att trygga stabilitet och långsiktighet i SES-gruppens arbete, i samråd med berörda departement finner en lösning som säkerställer en finansiering av samordningen och ledningen av gruppens arbete.

Rapporten om Jägareförbundets allmänna uppdrag remissbehandlas för närvarande. Så snart remissomgången är avslutad kommer vi att påbörja beredningen av de olika förslag som lämnas i rapporten. Inte minst mot bakgrund av riksdagens uttalande om SES-gruppen kommer frågan om organisationen och finansieringen av eftersök av trafikskadat vilt att vederbörligen uppmärksammas av regeringen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.