efterlevnaden av barnkonventionen

Skriftlig fråga 2004/05:1966 av Nordlund, Harald (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-06-29
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-08-03
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 juni

Fråga 2004/05:1966

av Harald Nordlund (fp) till socialminister Berit Andnor om efterlevnaden av barnkonventionen

Det har gått nästan femton år sedan Sverige ställde sig bakom FN:s barnkonvention. Detta innebär att man åtagit sig att se till att barnets bästa tillgodoses i alla beslut i offentlig verksamhet.

Riksrevisionen granskade i vilken grad regeringen och myndigheterna har följt riksdagens beslut om förverkligande av konventionen.

Granskningen ger inte så positiva besked som man kan förvänta sig efter femton år. Riksrevisionen sammanfattar granskningen på bland annat följande sätt:

"Regeringen, myndigheterna och kommunerna har inom granskade områden hittills inte helt följt kraven och infriat målen i den av riksdagen antagna nationella strategin för arbetet med barnkonventionen i Sverige. Det finns också vissa brister i regeringens information till riksdagen."

Min fråga:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att nå en förbättrad måluppfyllelse i fråga om efterlevnaden av Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1966 besvarad av

den 3 augusti

Svar på fråga 2004/05:1966 om efterlevnaden av barnkonventionen

Socialminister Berit Andnor

Harald Nordlund har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förbättra efterlevnaden av barnkonventionen.

Genomförandet av barnkonventionen är det huvudsakliga målet för regeringens barnpolitik. Målet är sektorsövergripande och berör de flesta andra politikområdena. Det berör också andra aktörer utöver de statliga strukturerna och myndigheterna. Jag tänker då i första hand på kommuner och landsting, där de flesta verksamheter som direkt rör barn finns. Alla dessa aktörer ska anlägga ett barnperspektiv i alla beslut och andra åtgärder som rör barn.

Regeringen arbetar för närvarande med att genomföra den nationella strategin som riksdagen antog i mars 1999 för att förverkliga barnkonventionen och som uppdaterades av regeringen i januari 2004.

I det sammanhanget har regeringen påbörjat ett arbete med att utveckla indikatorer för att mäta effekterna av gjorda insatser för att förverkliga barnkonventionen och följa upp barnpolitiken. En arbetsgrupp har bildats inom Regeringskansliet för att ta fram relevanta indikatorer för barnkonventionsarbetet. Vid val av indikatorer för uppföljning av barnpolitiken ska hänsyn tas till både nationella och internationella erfarenheter från arbetet med indikatorer. Arbetet avslutas år 2006.

Regeringen avser att under hösten 2005 presentera ett sammanhållet program rörande arbetet med barnkonventionens genomförande. Programmet Ett Sverige anpassat till barn kommer att innehålla både målsättningar och konkreta åtgärder för att förverkliga barnets rättigheter enligt barnkonventionens visioner.

I januari i år presenterade Sverige sin tredje rapport till FN:s barnrättskommitté i Genève. Inom Regeringskansliet pågår arbetet med att utveckla de rekommendationer som Sverige har fått från barnrättskommittén angående barnkonventionen. Under våren 2006 avser regeringen att redovisa den samlade barnpolitiken och de insatser som har gjorts med anledning av barnrättskommitténs rekommendationer i en skrivelse till riksdagen.

Regeringen anordnade i våras en nationell konferens om barnkonventionens genomförande inom hälso- och sjukvården. Konferensen dokumenteras genom en skrift som ska ges ut av Socialdepartementet i september 2005. Skriften är även tänkt som en inspirationskälla för att ge exempel på hur man kan arbeta inom hälso- och sjukvården utifrån barnkonventionen samt för att utveckla och stärka samverkan mellan landsting och kommuner på området.

Regeringen har på olika sätt stöttat kommuner och landsting i deras arbete med barnkonventionen. Det har skett via landstingens nätverk för barnkonventionen och via ett kommunalt partnerskap för barnkonventionens genomförande. Detta partnerskap bildades under hösten 2004 och under våren 2005 fick det särskilda medel från regeringen för uppbyggnad och skapandet av en samordningsfunktion under det första verksamhetsåret. Regeringskansliet avser att även i fortsättningen ställa resurspersoner till förfogande i båda dessa nätverk.

Många myndigheters verksamheter berör direkt eller indirekt barn och regeringen arbetar därför aktivt med myndigheternas regleringsbrev. Regeringen har ställt särskilda krav på återrapportering rörande eller uppdrag som rör barnperspektivet till ett antal myndigheter i deras regleringsbrev för åren 2004 och 2005. För år 2004 har sådana återrapporteringar lämnats till regeringen i årsredovisningar från ett antal myndigheter.

Regeringen har även låtit genomföra en förstudie om möjligheten att inrätta ett barnrättscentrum. Avsikten är att finna former för att samla och sprida kunskap om barnkonventionen, om barnets rättigheter och om barns utvecklingsvillkor samt olika metoder för att förverkliga dessa rättigheter. Förstudien, som bland annat visar på möjliga former för etablering och finansiering, överlämnades till regeringen i maj 2005.

Som en viktig del i en ny handlingsplan för mänskliga rättigheter, som för närvarande är under beredning inom Regeringskansliet, ingår ett flertal åtgärder som ska bidra till barnkonventionens genomförande. I det sammanhanget handlar det bland annat om insatser för att sprida kunskap om konventionens tillämpning bland olika yrkesgrupper som arbetar för eller med barn, att uppmuntra och uppmärksamma det arbete som sker vid universitet och högskolor för att få in barnkonventionen i relevanta utbildningar samt kommunförsök om barns deltagande i samhällsplaneringen. Som ett led i detta har regeringen stärkt samordningsfunktionen inom Regeringskansliet för barnkonventionens genomförande.

Att förverkliga barnkonventionen är i första hand ett uppdrag för regeringen, riksdagen, de statliga myndigheterna, kommunerna och landstingen. Men de ideella organisationerna är också viktiga aktörer för att barnkonventionen ska bli verklighet och få genomslag i det svenska samhället. Regeringen har därför på mitt initiativ nyligen beslutat att inrätta ett Barnrättsforum. Som ledamöter i Barnrättsforum ingår tio representanter för ideella organisationer och fem statssekreterare från relevanta politikområden. Jag är själv ordförande. Barnrättsforum är tänkt som en församling för dialog och erfarenhetsutbyte mellan regeringen och de ideella organisationer som arbetar med och som är mest relevanta för barnkonventionens genomförande. Barnrättsforum börjar sin verksamhet under hösten 2005.

Sammanfattningsvis vill jag understryka att regeringen är fast besluten att leva upp till sina åtaganden enligt barnkonventionen. I det arbetet ser jag fram emot ett fortsatt samspel och en konstruktiv dialog med riksdagen och dess ledamöter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.