Efterlevnad av FN:s resolution 1325 och 1820

Skriftlig fråga 2010/11:97 av Flyborg, Eva (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-11-24
Anmäld
2010-11-25
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2010-12-06
Svar anmält
2010-12-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 november

Fråga

2010/11:97 Efterlevnad av FN:s resolution 1325 och 1820

av Eva Flyborg (FP)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

FN:s säkerhetsråd antog år 2000 resolution 1325. I resolutionen slås det fast att genusperspektivet ska beaktas i all fredsfrämjande verksamhet. Bland annat diskuteras möjligheten att integrera ett genusperspektiv i mandaten för de fredsbevarande operationerna, att tillsätta en genusrådgivare inom DPKO och att etablera genuskontor i fältmissionerna. En grundförutsättning för att lyckas med återuppbyggnaden av det civila samhället är att även kvinnor är delaktiga i processen. Inte minst i den pågående konflikten i Afghanistan torde kvinnors ökade delaktighet i samhället vara av särskild vikt.

Margot Wallström blev i januari detta år utnämnd till FN:s första särskilda representant att genomföra FN-resolutionen 1820 om sexuellt våld i krigsdrabbade områden. När Wallström den 14 oktober återrapporterade till säkerhetsrådet rörande sitt uppdrag i Kongo-Kinshasa framförde hon skarp kritik och anklagade regeringstrupperna FARDC för att systematiskt ha våldtagit hundratals personer i Walikale-regionen.

Med anledning av det anförda vill jag fråga utrikesministern på vilket sätt han i Sverige och i internationella sammanhang har för avsikt att arbeta för att FN:s resolutioner 1325 och 1820 efterlevs.

Svar på skriftlig fråga 2010/11:97 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 6 december

Svar på fråga

2010/11:97 Efterlevnad av FN:s resolution 1325 och 1820

Utrikesminister Carl Bildt

Eva Flyborg har frågat mig på vilket sätt jag i Sverige och i internationella sammanhang har för avsikt att arbeta för att FN:s resolutioner 1325 och 1820 efterlevs.

Genomförandet av 1325 är en freds- och säkerhetsfråga och även en utvecklingsfråga. Kvinnors deltagande i konfliktförebyggande och fredsfrämjande insatser är en för regeringen prioriterad fråga som jag löpande tar upp i mina samtal och möten. Sveriges nationella handlingsplan för 1325, där resolution 1820 ingår som en fördjupning av skyddsaspekten i resolution 1325, genomförs nu på nationell, regional och global nivå. Planen omfattar perioden 2009–2012 och följs aktivt upp av regeringen. Regeringen avser också att tillsätta en ambassadör med ansvar för 1325-frågorna.

Resolution 1325 lyfts särskilt i regeringens nya policyer för säkerhet och utveckling, humanitärt bistånd samt om jämställdhet och kvinnors rättigheter och roll i utvecklingssamarbetet, liksom i samarbetsstrategierna för länder i postkonflikt.

Ett viktigt steg inom området kvinnor, fred och säkerhet är inrättandet av FN:s generalsekreterares speciella representant (SRSG) för att bekämpa sexuellt våld i konflikter. Vi stöder Margot Wallström i detta betydelsefulla arbete med att bekämpa straffrihet och amnesti för sexuella övergrepp och skydda kvinnor och flickor. I FN har Sverige varit pådrivande för tillskapandet av den nya FN-organisationen UN Women, som formellt påbörjar sitt arbete den 1 januari 2011. Genomförandet av 1325 och 1820 utgör en viktig del av UN Womens kommande arbete.

I våras anordnade UD en konferens i Stockholm för att identifiera effektiva strategier för att bekämpa det sexuella våldet i Demokratiska Republiken Kongo. Bland deltagarna fanns representanter för den kongolesiska regeringen samt för FN och EU. Mötesdeltagarna enades om en rad åtgärder, vilka förhoppningsvis kan bli en viktig del av det fortsatta arbetet mot sexuellt våld i Kongo.

Sverige har under lång tid arbetat för att jämställdhetsrådgivare ska delta i EU:s krishanteringsinsatser och för att kunskapen om 1325 ska öka inom EU och CSDP. Sverige har också bemannat flera uppdrag som jämställdhetsrådgivare i EU:s CSDP-insatser, senast inom ramen för EU-styrkan i Tchad/CAR. Vi avser fortsatt att vara pådrivande i detta arbete.

I ISAF-insatsen i Afghanistan har Sverige betonat vikten av att resolution 1325 beaktas och i dag finns jämställdhetsrådgivare som kan stödja implementeringen inom hela ISAF-strukturen. Vid Natotoppmötet i Lissabon i november i år antogs en handlingsplan för genomförandet av 1325 och för hur ett jämställdhetsperspektiv ska kunna integreras i Natoledda operationer och missioner. Sverige har bidragit i denna process, till exempel genom att delge våra svenska erfarenheter från insatsverksamhet i euroatlantiska partnerskapsrådets militärkommitté.

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.