Till innehåll på sidan

Effektivare tillståndsprocesser för vattenbruk

Skriftlig fråga 2023/24:675 av Tomas Kronståhl (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2024-02-29
Överlämnad
2024-02-29
Anmäld
2024-03-01
Sista svarsdatum
2024-03-06
Svarsdatum
2024-03-13
Besvarad
2024-03-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Med anledning av att regeringen nu gör en revidering och omarbetning av livsmedelsstrategin har jag en fråga gällande tillståndsprocessen för igångsättande av vattenbruk.

Vattenbruksnäringen är en stor och viktig resurs för Sverige när det gäller att bidra till den egna livsmedelsproduktionen, och den har kapacitet att vara ännu större och viktigare.

Vattenbruksproducenter som i dag vill utöka eller starta nya vattenbruk, som är både viktiga för den inhemska livsmedelsproduktionen och ofta gör en väldigt stor miljönytta, tvingas i dag vänta oskäligt länge på den mängd av olika myndighetsbeslut och tillstånd som erfordras för att få igång verksamheten. Detta är tyvärr den främsta orsaken till att vi i dag inte utnyttjar den utvecklingspotential som vattenbruken har.

Min fråga till landsbygdsminister Peter Kullgren är således följande:

 

Har ministern och regeringen för avsikt att i arbetet med att se över den nuvarande livsmedelsstrategin även beakta denna viktiga och för vattenbruksnäringen avgörande fråga?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:675 besvarad av Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

Svar på fråga 2023/24:675 Effektivare tillståndsprocesser för vattenbruk

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:675 av Tomas Kronståhl (S)
Effektivare tillståndsprocesser för vattenbruk

 

Tomas Kronståhl har frågat mig om jag och regeringen, i arbetet med att se över den nuvarande livsmedelsstrategin, har för avsikt att även beakta den viktiga och för vattenbruksnäringen avgörande frågan om mer effektiva tillståndsprocesser för igångsättande av vattenbruk.

 

Regeringen arbetar aktivt med att uppdatera den nationella livsmedels-strategin i form av Livsmedelsstrategin 2.0. Syftet är att tydligare nå livsmedelsstrategins övergripande mål om en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås, i syfte att skapa tillväxt och sysselsättning och bidra till att hela Sverige ska fungera. Vattenbruket ses som en framtidsbransch som kan bidra till jobb och tillväxt i hela landet, att hållbarhetsmål nås och att vi får förbättrad tillgång till fisk och skaldjur. Arbetet med regelförenkling och att minska den administrativa bördan är en viktig del i utvecklingen av ett konkurrenskraftigt och hållbart vattenbruk.

 

Regeringen har nyligen beslutat om en ändring i förordning (2022:1461) om stöd från Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden som möjliggör stöd till jordbruksföretag för att investera i vattenbruk. Fiske- och vattenbruksutredningen presenterade i delbetänkandet Förenklade förutsättningar för ett hållbart vattenbruk (SOU 2023:74) i december 2023 ett förslag gällande förenklade förutsättningar för ett hållbart vattenbruk. Betänkandet är nu ute på remiss.

Stockholm den 13 mars 2024

Peter Kullgren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.