Till innehåll på sidan

Effekter av sänkt krogmoms och arbetsgivaravgift för ungdomar

Skriftlig fråga 2011/12:492 av Söder, Björn (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-03-27
Anmäld
2012-03-27
Besvarad
2012-04-04
Svar anmält
2012-04-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 mars

Fråga

2011/12:492 Effekter av sänkt krogmoms och arbetsgivaravgift för ungdomar

av Björn Söder (SD)

till finansminister Anders Borg (M)

För tre år sedan halverades arbetsgivaravgiften för ungdomar under 26 år. Det var en fortsättning på den sänkning som gjordes 2007. Enligt en granskning som Dagens Nyheter skrev om den 27 mars 2012 finns ingen forskning som tyder på att denna reform, som hittills kostat 51,5 miljarder kronor, haft några av de effekter som regeringen avsåg. Man talar om en dyr och ytterst osäker reform.

Från fackens sida är man också skeptiska. Enligt Hotell- och restaurangfacket har man inte sett några effekter mer än att ”det går till vinster till ett stort gäng arbetsgivare”. Och det är främst hotell- och restaurangnäringen som tjänat på reformen.

På samma sätt kan man se hur den sänkta krogmomsen har utvecklats. Reformen på drygt 5 miljarder kronor har hitintills inte skapat de antal arbetstillfällen som man hoppades på. Inte heller har restaurangerna sänkt sina priser som motsvarar momssänkningen. I stället gör hotell- och restaurangnäringen större vinster.

Med anledning av ovanstående undrar jag om finansministern är beredd att omvärdera sina tidigare utfästelser och erkänna att de kostsamma reformerna har misslyckats.

Svar på skriftlig fråga 2011/12:492 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 4 april

Svar på fråga

2011/12:492 Effekter av sänkt krogmoms och arbetsgivaravgift för ungdomar

Finansminister Anders Borg

Björn Söder har frågat mig om jag vill omvärdera min syn på sänkt krogmoms och sänkta arbetsgivaravgifter för ungdomar.

Sverige har klarat sig förhållandevis bra under två djupa finanskriser. Trots det är ungdomsarbetslösheten fortfarande hög. För regeringen är det främsta målet att varaktigt öka sysselsättningen och att minska utanförskapet. Av det skälet har jobbskatteavdraget införts. Av samma skäl har arbetsgivaravgifterna för ungdomar sänkts. Sänkt moms på restaurang- och cateringtjänster skapar förutsättningar för att öka sysselsättningen inom en bransch som är arbetsintensiv och där en relativt stor andel av de anställda är unga.

Regeringens politik syftar inte minst till att underlätta för de unga och de som befinner sig i utanförskap. Ungdomars svåra situation på arbetsmarknaden beror på strukturella och konjunkturella faktorer, där de framför allt drabbas hårt under konjunkturnedgångar. De sänkta arbetsgivaravgifterna för ungdomar sänker arbetsgivarnas kostnader och gör det mer gynnsamt att anställa. Att det finns lediga resurser att utnyttja i ekonomin gör att det kan dröja innan nyanställningar bland unga tar fart.

De positiva effekterna av sänkt moms på restaurang- och cateringtjänster ska ses i ett långsiktigt perspektiv. Regeringen har gett tre myndigheter i uppdrag att följa upp momssänkningen. Bland annat har Konjunkturinstitutet fått i uppdrag att följa upp effekterna av sänkt moms på priser, löner och sysselsättning.

Regeringens bedömning är att reformerna kommer att bidra till en varaktigt högre sysselsättning och därmed minska ungdomsarbetslösheten och utanförskapet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.