dyslexi

Skriftlig fråga 1998/99:342 av Johansson, Morgan (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-02-10
Anmäld
1999-02-16
Besvarad
1999-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:342 av Morgan Johansson (s) till utbildningsministern om dyslexi

den 10 februari

Dyslektiker har sedan länge möjlighet att göra högskoleprovet muntligt - något som för många människor med dyslexi är nödvändigt för att man över huvud taget skall ha en chans att komma in på högskolan.

Dessvärre anordnas tillfällen för att kunna avlägga muntligt högskoleprov endast en gång om året. Det innebär att dyslektiker har möjlighet att göra högskoleprovet hälften så ofta som andra, vilket betyder att om man misslyckas en gång, så måste man vänta ett helt år innan man kan få en ny chans.

Avser utbildningsministern verka för att det anordnas muntliga högskoleprov för dyslektiker oftare?

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:342 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:342 om dyslexi
    Utbildningsminister Thomas Östros

den 17 februari

 

Morgan Johansson har frågat mig om jag avser att verka för att det anordnas muntliga högskoleprov för dyslektiker oftare.

Muntliga högskoleprov har aldrig anordnats av Högskoleverket. Däremot har Högskoleverket under en försöksperiod av tre år anordnat högskoleprov med multimediateknik, som har varit anpassade för dyslektiker.

Jag vill framhålla att högskoleprovet aldrig är den enda chansen för funktionshindrade att bli antagna till grundläggande högskoleutbildning. En dyslektiker kan söka på sina gymnasiebetyg och åberopa "särskilda skäl" för att hänsyn skall tas till dyslexi.

När det gäller högskoleprovet har Högskoleverket som jag har nämnt haft ett uppdrag att anpassa det för synskadade och dyslektiker. Högskoleverket har redovisat resultaten av utvärderingen av uppdraget. Härav framgår att högskoleprovet är en svårforcerad barriär för dyslektiker. Det mäter en rad färdigheter som ställer dyslektiker inför särskilda svårigheter. Utformningen av provet och den begränsade tiden försvårar också genomförandet för dyslektiker. Multimediatekniken har inte kunnat överbrygga dessa svårigheter. Högskoleverket finner därför inte skäl att fortsätta användningen av multimediatekniken vid genomförandet av högskoleprovet. I stället avser verket att försöksvis tillämpa längre provtid för denna grupp. Den närmare utformningen av provet kommer att utvecklas i dialog med bl.a. företrädare för dyslektikernas organisation. Högskoleverket avser att tillsätta en arbetsgrupp för att utforma kommande prov för dyslektiker.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.