Till innehåll på sidan

Dubbla gränskontroller för Öresundsresenärer

Skriftlig fråga 2015/16:1315 av Tina Acketoft (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-06-02
Överlämnad
2016-06-02
Anmäld
2016-06-07
Svarsdatum
2016-06-15
Sista svarsdatum
2016-06-15
Besvarad
2016-06-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I dagarna aviserades fortsatta gränskontroller mellan Danmark och Sverige, åtminstone fram till den 12 november. För resenärer som gör enstaka resor upplevs gränskontrollerna inte som så problematiska ur ett tidsperspektiv, men för de tusentals som arbetspendlar utgör den extra tidsåtgången och osäkerheten ett rejält problem.

Färden från Malmö till Köpenhamn går fortsatt smidigt. Men på varje resa i motsatt riktning tappar en genomsnittlig tågpendlare 32 minuter genom de dubbla gränskontrollerna – id-kontroller på Själland och passkontroller i Skåne – och i dagsläget finns inget som talar för att de dubbla kontrollerna skulle upphöra.

Enligt Skånetrafikens chef Linus Eriksson skulle Öresundspendlarna vinna 7 000 timmar per dag på en samordnad gränskontroll. Med en enda kontroll får Öresundsregionen tillbaka sin livsnerv i tågtrafiken, men det saknas uppenbarligen politisk vilja att underlätta gränspendlingen genom att slå ihop två gränskontroller till en. Både den svenska och den danska regeringen pekar på att det saknas juridiska förutsättningar för att låta svenska gränspoliser kontrollera sundsresenärernas id-handlingar på dansk mark.

Enligt vad svenska och danska ministrar hittills har sagt kräver det en omförhandling av det svensk-danska polisavtal som skrevs under när Öresundsbron öppnades. Varken Sveriges inrikesminister Anders Ygeman eller Danmarks justitieminister Søren Pind ger några bestämda besked om huruvida en sådan omförhandling är på gång, och under tiden fortsätter Öresundstågen att göra tidsödande stopp, pendlarna förlorar dyrbara timmar, Skånetrafiken förlorar intäkter och regionens tillväxt minskar.

Mot bakgrund av detta frågar jag statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur avser statsrådet att arbeta för att, i första hand, få till en samordnad gränskontroll mellan Danmark och Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1315 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Dnr Ju2016/04322/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1315 av Tina Acketoft (L) Dubbla gränskontroller för Öresundsresenärer

Tina Acketoft har frågat mig hur jag avser att arbeta för att, i första hand, få till en samordnad gränskontroll mellan Danmark och Sverige.

Regeringen beslutade i november förra året att tillfälligt återinföra gränskontroller vid de inre gränserna. Gränskontrollerna har förlängts vid ett flertal tillfällen och gäller för närvarande till och med den 11 november. Regeringen beslutade vidare i december förra året tidsbegränsade föreskrifter om identitetskontroller vid transporter från Danmark till Sverige. Föreskrifterna innebär att transportörer ska kontrollera att passagerare med buss eller tåg innehar en giltig identitetshandling med fotografi. Motsvarande kontroll ska ske beträffande passagerare med passagerarfartyg som genomför resor som är 20 nautiska mil eller kortare.

Gränskontrollerna och identitetskontrollerna är fortsatt nödvändiga med hänsyn till den allmänna ordningen och inre säkerheten i Sverige. Regeringen är samtidigt väl medveten om att kontrollerna innebär besvär för resenärer och transportörer i Öresundsregionen.

Situationen i Öresundsregionen skulle kunna förbättras om gränskontrollerna utfördes på dansk mark, i nära anslutning till identitetskontrollerna. Som jag tidigare har angett för regeringen en dialog med danska företrädare angående en sådan lösning. Förslaget är dock juridiskt komplicerat och kräver lagstiftning. Det förutsätter även att Danmark tillåter att svenska tjänstemän agerar där. Det går därför fortfarande inte att uttala sig om eller när de tillfälliga gränskontrollerna skulle kunna förändras på det aktuella sättet.

Stockholm den 15 juni 2016

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.