Till innehåll på sidan

Dubbel beskattning för pensionssparare

Skriftlig fråga 2015/16:1200 av Maria Malmer Stenergard (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-05-11
Överlämnad
2016-05-12
Anmäld
2016-05-13
Svarsdatum
2016-05-18
Sista svarsdatum
2016-05-18
Besvarad
2016-05-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Numera är avdraget för privat pensionssparande helt borttaget. Trots detta har ett stort antal sparare kvar autogiron med överföring till pensionssparande. Enligt Sveriges Radio rör det sig om närmare en halv miljon sparare.  Eftersom de inte längre kan göra avdrag i deklarationen för sitt sparande, innebär det att de beskattas dubbelt när de tar ut sina pengar i framtiden.

Enligt undersökningen av Sveriges Radio har endast 5 av 15 bolag inom sparande och försäkring tagit bort dessa autogiron för att skydda sina kunder. Övriga tio, däribland de stora bankerna Swedbank, Nordea, SEB och Handelsbanken, har valt att inte ta bort autogirona. Deras kunder drabbas därmed hårt den dag de tar ut sina pensionsbesparingar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att skydda pensionsspararna från denna dubbla skattesmäll?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1200 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)

Dnr Fi2016/01892/FPM

Finansdepartementet

Finansmarknads- och konsumentministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1200 av Maria Malmer Stenergard (M) Dubbel beskattning för pensionssparare

Maria Malmer Stenergard har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att skydda de pensionssparare som har kvar autogiron med överföring till pensionssparande, trots att skatteavdraget för privat pensionssparande helt är borttaget.

Inom ramen för de regelverk som gäller för banker och försäkringsbolag som tillhandhåller privat pensionssparande finns en skyldighet att informera kunderna om ändringar i lagstiftning och annat som kan påverka pensionssparandet. Informationsinsatser inför förändringarna har också gjorts från bolagens sida för att göra pensionssparare medvetna om att avdragsrätten för pensionssparande tagits bort. Även Finansinspektionen har varit aktiv i att få banker och försäkringsbolag att säkerställa att pensionssparare nås av relevant information. Finansinspektionen har dessutom för avsikt att under hösten 2016 genomföra en uppföljning av bolagens informationsinsatser.

Även om informationsinsatser är viktiga kommer jag att se över om det finns andra möjligheter att förhindra att pensionssparare beskattas dubbelt till följd av att autogirosparande numera inte är lika förmånligt som när avdragsrätten infördes. Jag har därför haft ett möte med Bankföreningen för att diskutera hur autogiroinbetalningar från de sparare som missgynnas kan hanteras. Frågan är dock inte så pass enkel att man kan stoppa samtliga autogiroinbetalningar på en gång, bl.a. eftersom det kan finnas pensionssparare som är enskilda näringsidkare som skulle missgynnas av att deras autogirobetalningar stoppas. Det kan inte heller uteslutas att det finns sparare som trots slopad avdragsrätt har gynnsamma pensionslösningar och därför vill ha kvar sitt autogirosparande. Av betydelse är också hur bankernas avtal med de enskilda kunderna är utformade.

Stockholm den 18 maj 2016

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.