Droger i skolan

Skriftlig fråga 2017/18:784 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-15
Överlämnad
2018-02-16
Anmäld
2018-02-27
Svarsdatum
2018-02-28
Sista svarsdatum
2018-02-28
Besvarad
2018-02-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Att droger och droghandel förekommer på våra skolor runt om i landet är mycket allvarligt och helt oacceptabelt. 

Skolan måste vara en miljö för våra ungdomar där föräldrar, elever och personal kan vara säkra på att det inte finns några droger och någon droghandel.

Jag vill därför fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att förtydliga regleringsbrevet eller ge ett tydligare uppdrag till Polismyndigheten att bekämpa drogerna i skolan? 

Svar på skriftlig fråga 2017/18:784 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)




Svar på fråga 2017/18:784 av Sten Bergheden (M) Droger i skolan

Sten Bergheden har frågat mig om jag avser förtydliga regleringsbrevet till Polismyndigheten eller ge myndigheten ett tydligare uppdrag

att bekämpa drogerna i skolan.

Skolan ska vara en trygg plats för såväl elever som skolpersonal och förekomsten av narkotika på skolor måste bekämpas. Arbetet mot narkotika är en prioriterad fråga för regeringen. Utöver det lidande som användningen av narkotika orsakar i sig så är det inte sällan en inkörsport till annan problematik eller brottslighet. Ett av regeringens mål, som anges i den strategi som gäller för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken (ANDT-politiken) för 2016–2020, är att antalet barn och unga som börjar använda eller använder narkotika successivt ska minska.

Polismyndigheten arbetar på en rad sätt mot öppen försäljning och användning av narkotika, till exempel genom riktad patrullering och genom att vara extra synliga på utsatta platser. En viktig del i Polismyndighetens arbete är samverkan med kommuner genom till exempel socialtjänsten och skolan. På många håll i landet arbetar man genom det som kallas sociala insatsgrupper, där man tillsammans arbetar med unga som riskerar att bli kriminella. Därtill arbetar Polismyndigheten förstås med riktade insatser mot tillgången till och försäljningen av narkotika, som inte sällan är del av den organiserade brottsligheten. På senare år har kameraövervakningen av platser där det förekommer öppen narkotikaförsäljning ökat kraftigt.

Den straffrättsliga regleringen har en central roll i narkotikabekämpningen. Överlåtelse av narkotika till ungdomar innebär i regel att ett brott bedöms strängare. Den 1 juli 2016 skärptes straffen för hantering av synnerligen stora mängder narkotika. Gärningar som innebär att narkotika i större omfattning tillhandahålls till ungdomar utan betalning, i syfte att skapa en ny kundkrets, eller om narkotika erbjuds och säljs på en webbplats till en stor krets av okända köpare och därmed görs lätt åtkomlig för bl.a. ungdomar, kan numera bedömas som synnerligen grovt narkotikabrott. För det brottet är straffet fängelse i lägst sex år och högst tio år.

En effektiv brottsbekämpning kräver resurser. Regeringen har därför föreslagit och aviserat en historisk satsning på Polismyndigheten i budgetpropositionen för 2018 om sammanlagt 7,1 miljarder kronor de kommande tre åren för att bland annat utveckla verksamheten och öka antalet polisanställda. I regleringsbrevet till Polismyndigheten för 2018 har regeringen också gett myndigheten ett uppdrag om arbetet i utsatta områden, riskområden samt särskilt utsatta områden. Narkotikaproblematiken och åtgärder mot denna ska särskilt beaktas i redovisningen. Detaljer kring hur arbetet med att bekämpa ungdomars användning av narkotika ska bedrivas, och på vilka platser, är Polismyndigheten själv bäst lämpad att bedöma.

Stockholm den 28 februari 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.