dövtolkar

Skriftlig fråga 1997/98:366 av Goës, Eva (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-01-26
Anmäld
1998-02-02
Besvarad
1998-02-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:366 av Eva Goës (mp) till socialministern om dövtolkar

Det fattas 900 dövtolkar i landet i dag. Vi har alltså ett akut behov av teckenspråksutbildning, men satsningarna är alldeles för otillräckliga. På Mitthögskolan i Härnösand har Kristinaskolans ledning i Härnösand därför gjort en förfrågan med stöd från Tolk- och översättarinstitutet om teckenspråksutbildning redan i höst. Kursen var i gång i fjol och 56 sökande fanns till 16 platser i år, men utbildningen kom aldrig i gång.

Det finns ett särskilt behov av teckenspråksutbildning i Norrland. Av ekonomiska, sociala och praktiska skäl är det ogörligt att skicka personal till Stockholm för fortbildning i den utsträckning som behoven betingar.

Det har i alla sammanhang betonats vikten av teckenspråksutbildning på högskolenivå i Norrland och att skapa nya arbetsplatser i denna avfolkningsbygd.

Härnösand skulle vara den perfekta platsen för denna utbildning. Här finns Kristinaskolan med Norrland som upptagningsområde och folkhögskolan som specialiserat sig på teckenspråksutbildning för vuxna anhöriga samt har en grundutbildning av dövtolkar, varför en utbildning på högskolenivå skulle komplettera den brutna kedjan av utbildning.

Behovet är akut och det är diskriminerande att icke-hörande inte kan delta i samhället på grund av att det saknas dövtolkar.

Min fråga till socialministern är:

Vad avser ministern göra för att öka antalet dövtolkar så att icke-hörande får samma chans att delta i samhället som hörande?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:366 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:366 om dövtolkar
    Utbildningsminister Carl Tham

Eva Goës har frågat socialministern vad hon avser göra för att öka antalet dövtolkar så att icke-hörande får samma chans att delta i samhället som hörande. Frågan ställs mot bakgrund av utbildningssituationen i Västernorrland. Då jag som utbildningsminister har ansvar för utbildning och forskning besvarar jag frågan.

Teckenspråkstolkar utbildas vid vissa folkhögskolor. Riksdagen har för år 1998 anslagit 32 miljoner kronor för utbildning av teckenspråkstolkar. Detta anslag fördelas av Tolk- och översättarinstitutet vid Stockholms universitet till de folkhögskolor som ansöker om bidrag. Totalt studerar nu drygt 120 personer på teckenspråkslinjen vid de sju folkhögskolor som anordnar denna utbildning.

Många av de tolkar som är verksamma i dag har kort utbildning. Önskvärdheten av fortbildning är således stor. Ansvaret för fortbildning åvilar respektive arbetsgivare. Tolk- och översättarinstitutet har i viss utsträckning beviljat statsbidrag för fortbildningskurser och påbyggnadskurser i t.ex. teckenspråk, döv-blindtolkning och rättstolkning. Emellertid har gensvaret för dessa påbyggnadsutbildningar varit litet och aviserade kurser har måst ställas in. Det är angeläget att teckenspråkstolkar, teckenspråkslärare och andra anställda som använder teckenspråk ges tillfälle att delta i den fortbildning och påbyggnadsutbildning som erbjuds. Jag utgår från att arbetsgivarna här tar sitt ansvar.

Lärare i teckenspråk utbildas vid institutionen för lingvistik vid Stockholms universitet som under 1997 förlade en utbildning till Mitthögskolan med stöd från Tolk- och översättarinstitutet. Linköpings universitet har tidigare anordnat utbildning i teckenspråk. Även andra högskolor kan prioritera en sådan utbildning inom ramen för sina resurser.

Kristinaskolan, som nämns i frågan, är en statlig skola för döva barn och utbildar alltså inte teckenspråkstolkar. Härnösands folkhögskola utbildar teckenspråkstolkar. Folkhögskolan erhåller drygt 800 000 kr som stöd för detta. Mitthögskolan har ansökt om extra medel för att fortsättningsvis kunna anordna en högskoleutbildning i teckenspråk.

Mitthögskolan erhåller ett betydande tillskott av resurser för grundläggande utbildning under perioden 1997-2000. Totalt får Mitthögskolan hela 4 300 permanenta platser. Det innebär en ökning med drygt 200 miljoner kronor i anslag. Jag förutsätter därför att Mitthögskolan inom ramen för sitt utbildningsuppdrag kommer att tillgodose utbildningsbehovet i teckenspråk i bl.a. Västernorrland.

Det är mycket viktigt att döva ges samma möjligheter som hörande att delta i samhällslivet. Regeringen har därför den 4 september 1997 uppdragit åt Statens institut för handikappfrågor i skolan och Tolk- och översättarinstitutet att i samråd med berörda myndigheter och organisationer kartlägga och analysera behoven av lärare och andra kunniga i teckenspråk inom olika utbildningsformer samt att kartlägga behovet av teckenspråkstolkar. Uppdraget skall redovisas till regeringen den 1 mars 1998. Skulle därför denna inventering och analys visa på brister när det gäller dimensioneringen av utbildningen till teckenspråkstolkar och högskoleutbildning i teckenspråk är jag beredd att vidta de åtgärder som är nödvändiga för att avhjälpa de påtalade bristerna.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.