dödsstraffet i Saudiarabien

Skriftlig fråga 1999/2000:763 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-03-29
Anmäld
2000-04-04
Besvarad
2000-04-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 mars

Fråga 1999/2000:763

av Carina Hägg (s) till utrikesminister Anna Lindh om dödsstraffet i Saudiarabien

Över 90 länder kan sägas ha kvar dödsstraffet, men det är betydligt färre som i realiteten fortlöpande avrättar fångar. Under 1998 avrättades minst 1 625 fångar i 37 länder. Dessa länder bör ägnas särskild uppmärksamhet. Att Sveriges regering prioriterar frågan om dödsstraffet med stöd i riksdagen är väl känt. Som ett led i vårt gemensamma och uthålliga arbete höll jag den 24 mars i riksdagens kammare ett anförande om just dödsstraffet. I mitt anförande lyfte jag bl.a. fram den oroväckande situationen i Saudiarabien. Antalet dödsdömda i Saudiarabien mellan åren 1994 och 1998 uppgick till 465. Senare uppgifter gör gällande att det nu genomförs hela två avrättningar i veckan. Trots dessa uppgifter så får dödsstraffet i Saudiarabien fortfarande mycket liten uppmärksamhet. Oron över situationen för de mänskliga rättigheterna i Saudiarabien bör bli föremål för internationell uppmärksamhet. Vi ser i dag såväl godtyckliga gripanden, tortyr, dödsdomar som avrättningar. Politiskt oliktänkande, utländska arbetare, religiösa minoriteter och kvinnor riskerar att bli diskriminerade.

Min fråga är om utrikesministern initierat frågan om dödsstraff i Saudiarabien i EU eller andra internationella forum.

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:763 besvarad av

den 14 april

Svar på fråga 1999/2000:763 om dödsstraffet i Saudiarabien

Utrikesminister Anna Lindh

Carina Hägg har frågat mig om jag har initierat frågan om dödsstraff i Saudiarabien i EU eller i andra internationella forum.

Antalet avrättningar i Saudiarabien har varierat kraftigt under senare år och har tyvärr ökat 1999 efter vad som i efterhand måste betraktas som en tillfällig tillbakagång 1998. Dödsstraff utdöms framför allt för mord, våldtäkt och narkotikabrott.

Som Carina Hägg påpekat i sin fråga är kampen mot dödsstraff en prioriterad fråga för Sveriges regering och EU. Sverige har sedan många år aktivt verkat på det internationella planet för att dödsstraffet ska avskaffas. Sveriges och EU:s arbete för avskaffande av dödsstraffet bedrivs i alla relevanta forum som exempelvis FN och genom bilaterala åtgärder. Vi erinrar löpande om Sveriges och EU:s hållning i dödsstraffsfrågan i kontakter med de länder som ännu inte har avskaffat dödsstraffet. I avvaktan på ett generellt förbud mot dödsstraffet försöker Sverige och EU förmå andra stater att ansluta sig till de internationella protokoll som reglerar ett successivt avskaffande av dödsstraffet. Vi stöder också de mekanismer och organisationer som söker fästa omvärldens uppmärksamhet på hur dödsstraffet används i dag.

Frågan om dödsstraffets avskaffande är således föremål för diskussion i flera internationella forum och situationen i Saudiarabien har särskilt uppmärksammats. Jag förde själv fram frågan under mitt tal till FN:s kommission för de mänskliga rättigheterna redan under förra årets session och dödsstraffet var även en viktig punkt under mitt anförande i år. Även statsministern har tagit upp frågan om tillämpningen av dödsstraffet i Saudiarabien. Under sitt anförande den 10 mars 1999 vid seminariet "Trygghet i en värld i förändring" arrangerat av Centralförbundet för Folk och Försvar tillsammans med Utrikespolitiska Institutet redogjorde statsministern för Sveriges syn på dödsstraffets tillämpande i bl.a. Saudiarabien. Han förklarade då att dödsstraffet är ett fruktansvärt brott mot människovärdet samt att det är en skam att det tillämpas i Saudiarabien och andra länder. Regeringen anser att det är mycket viktigt att frågan om de mänskliga rättigheterna i Saudiarabien fortsätter att diskuteras i internationella forum och har inom EU-kretsen också verkat för att så ska ske.

EU tar regelbundet upp frågan om dödsstraff i Saudiarabien i FN:s generalförsamling och kommissionen för mänskliga rättigheter. Under det senaste mötet i FN:s kommission för mänskliga rättigheter i Genève den 29 mars 2000 uttryckte EU sin djupa oro över det stigande antalet avrättningar och uppmanade därför Saudiarabien att begränsa användandet av dödsstraff samt att följa de konventioner om mänskliga rättigheter som landet tillträtt.

Mot denna bakgrund är det glädjande att Saudiarabien nu för första gången inbjudit en FN-delegation att besöka landet för att undersöka och rapportera om frågor som rör de mänskliga rättigheterna. Det är viktigt att Saudiarabien är medvetet om att omvärlden uppmärksammar användandet av dödsstraff och jag kan försäkra Carina Hägg att både Sverige och EU kommer fortsätta att noggrant bevaka situationen för de mänskliga rättigheterna i Saudiarabien.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.