Dödsstraff

Skriftlig fråga 2007/08:612 av Pethrus Engström, Désirée (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-01-22
Anmäld
2008-01-22
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2008-01-31
Besvarad
2008-01-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 januari

Fråga

2007/08:612 Dödsstraff

av Désirée Pethrus Engström (kd)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den 15 januari 2008 släppte Amnesty en rapport med fokus på stening. Enligt rapporten sitter just nu elva kvinnor fängslade i Iran dömda till stening på grund av påstådda äktenskapsbrott. Den övervägande majoriteten av dem som döms till stening är kvinnor. Kvinnor är extra utsatta för orättvisa rättegångar och den höga andelen analfabeter ökar risken för att brott som inte begåtts erkänns.

Iran använder sig inte enbart av stening utan även av andra bestialiska metoder som till exempel hängning. Den 2 januari i år hängdes 13 dödsdömda runt om i landet och detta utgör enbart en liten del av alla de oerhörda kränkningar av mänskliga rättigheter som nu pågår i Iran.

Den 24 maj 2007 deltog jag i en interpellation med utrikesminister Carl Bildt där jag fokuserade på bekämpandet av dödstraff. Statsrådet Bildt gav mig ett utförligt svar om sitt engagemang i frågan.

Nu har dryga åtta månader passerat och fortfarande utfärdas dödsstraff i många länder runt om i världen. FN har den senaste tiden aktivt diskuterat dödsstraffet vilket lett till att några länder avskaffat det. Men fortfarande uppskattas 20 000 människor sitta fängslade i väntan på avrättning. Vi har länge känt till dessa hemskheter och det är nu hög tid att regeringen kraftfullt fördömer dödsdomarna. Vårt tidigare arbete har uppenbarligen inte varit tillräckligt effektivt, det behövs mer påtryckning gentemot länder som tillämpar dödsstraff.

Min fråga till statsrådet lyder därför:

Vad avser statsrådet att göra för att stoppa utfärdandet av dödsdomar?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:612 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 31 januari

Svar på fråga

2007/08:612 Dödsstraff

Utrikesminister Carl Bildt

Désirée Pethrus Engström har frågat mig vad jag avser att göra för att stoppa utfärdandet av dödsdomar.

Dödsstraffet är ett djupt omänskligt straff. Dess grymhet och oåterkalleliga natur gör det till ett straff som inte har någon plats i en modern och civiliserad rättsordning. Det är dessutom oförenligt med demokratins grundprinciper, värnandet om den enskilde och är utan tvekan statens yttersta förtryck över individen.

Att det i dag fortfarande förekommer att avrättningar sker med så grymma och barbariska metoder som stening är förkastligt. När sådana fall kommer till vår kännedom tvekar vi aldrig att kraftigt fördöma dem, både bilateralt och genom Europeiska unionen. Sverige och Europeiska unionen driver aktivt frågan om universellt avskaffande av dödsstraffet och, i avvaktan därpå, att användningen av dödsstraffet ska inskränkas och ske med iakttagande av de begränsningar som finns i internationell rätt. Vi arbetar också för att fler länder ska ratificera det andra fakultativa protokollet till konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter syftande till dödsstraffets avskaffande. Europeiska unionens agerande sker enligt de gemensamma riktlinjerna mot dödsstraffet, vilka har bidragit till att unionens arbete med att påverka andra länder att avskaffa dödsstraffet har intensifierats. Genom att på detta sätt uppmana andra länder att avskaffa eller begränsa dödsstraffets användande kan Sverige och Europeiska unionen bidra till att påskynda ett globalt avskaffande.

I höstas kunde FN:s generalförsamling för första gången sedan 1977 anta en resolution mot dödsstraffet. Resolutionen lades fram av en grupp länder från alla världsdelar, i vilken Europeiska unionen var pådrivande. Sverige ingick i den task force inom Europeiska unionen som förberett resolutionsarbetet för unionens del. Att resolutionen kunde antas skickar ett tydligt budskap mot dödsstraffet och är ett mycket viktigt steg framåt för våra ansträngningar att verka för ett globalt avskaffande av dödsstraffet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.