Dödsstraff i Iran
Skriftlig fråga 2016/17:816 av Birgitta Ohlsson (L)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-02-09
- Överlämnad
- 2017-02-10
- Anmäld
- 2017-02-14
- Svarsdatum
- 2017-02-22
- Sista svarsdatum
- 2017-02-22
- Besvarad
- 2017-02-22
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsminister Stefan Löfven (S)
Forskaren i katastrofmedicin Ahmadreza Djalali sitter just nu fängslad i Iran. Han är anklagad för spioneri och riskerar dödsstraff. Fallet har inte prövats i en rättvis rättegång. Djalali har kopplingar till Sverige. Hans familj har permanent uppehållstillstånd och han har själv tidigare arbetat här.
Iran är en diktatur. Rättsstatens principer saknas. Flera människorättsorganisationer har uttryckt oro över utvecklingen i landet. Djalali är inte ensam om att ha utsatts för orättvisa processer och att riskera att avrättas. Amnesty International har nyligen larmat om att tortyr, piskning och annan brutal misshandel används i stor utsträckning.
Den 11–12 februari reser statsminister Stefan Löfven med en näringslivsdelegation till Iran. Han har en unik möjlighet att påverka Ahmadreza Djalalis öde, vilket vi liberaler kräver att han tar vara på. Det ska framgå för den iranska regimen att det sätt man behandlar Djalali och andra på är ett hinder i de upptinade relationerna mellan våra länder.
Mot bakgrund av ovan vill jag fråga statsminister Stefan Löfven:
Är statsministern beredd att under besöket sätta press på den iranska regeringen att släppa Ahmadreza Djalali?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:816 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)
Utrikesdepartementet |
Utrikesministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:816 av Birgitta Ohlsson (L) Dödsstraff i Iran
Birgitta Ohlsson har frågat om statsministern är beredd att under besöket sätta press på den iranska regeringen att släppa Ahmadreza Djalali. Frågan har överlämnats till mig.
Regeringen är engagerad i fallet med den frihetsberövade Ahmadreza Djalali. Djalali är iransk medborgare med permanent uppehållstillstånd i Sverige, och kan därmed omfattas av den svenska utrikesförvaltningens konsulära uppdrag.
Svenska myndigheter har en dialog med iranska företrädare om Djalalis situation. Sveriges ambassad i Teheran har begärt tillstånd för att besöka Djalali och efterfrågat klargöranden om hans situation. Svenska myndigheter står också i kontakt med Djalalis anhöriga.
Jag kan bekräfta att Djalalis situation togs upp under statsminister Stefan Löfvens besök i Iran. Regeringen kommer fortsatt att nära följa Djalalis situation.
Stockholm den 22 februari 2017
Margot Wallström
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.