Dödsskjutning av flyktingar i Tibet

Skriftlig fråga 2006/07:118 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-10
Anmäld
2006-11-10
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-11-20
Svar anmält
2006-11-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 november

Fråga

2006/07:118 Dödsskjutning av flyktingar i Tibet

av Carina Hägg (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

En grupp flyktingar som försökte fly över bergen till Nepal blev beskjutna av kinesisk militär i slutet av september. En ung nunna dödades. Denna händelse har orsakat starka protester. Bland annat har USA lämnat över en officiell protest till Kina och Europaparlamentet har antagit en resolution som fördömer det kinesiska övervåldet och kräver en utredning av händelsen.

Enligt den internationella Tibetkampanjen hade ännu inget europeiskt land officiellt protesterat i slutet av oktober.

Avser utrikesministern att ta initiativ till en svensk protest mot dödskjutningarna?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:118 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 20 november

Svar på frågorna

2006/07:118 Dödsskjutning av flyktingar i Tibet

2006/07:126 Dödsskjutningar av flyktingar i Tibet

Utrikesminister Carl Bildt

Carina Hägg har frågat mig om jag avser ta initiativ till en svensk protest mot dödsskjutningen på gränsen mellan Tibet och Nepal den 30 september i år samt hur jag ämnar agera till förmån för en genomgripande utredning av händelsen.

Jag besvarar båda frågorna i ett gemensamt svar.

Incidenten vid Nganpa-La-passet på gränsen mellan Tibet och Nepal har rönt stor uppmärksamhet i Sverige, liksom i resten av Europa. Enligt den information som kommit regeringen till handa, bestod gruppen tibetaner av män, kvinnor och barn med pilgrimsvisum. Gruppen sökte korsa gränsen till Nepal på dagtid via en otillåten gränspassage, då de upptäcktes av kinesiska gränsvakter. Varför den tragiska dödsskjutningen inträffade är i nuläget inte klarlagt.

Liksom ett flertal andra europeiska länder har Sverige agerat såväl bilateralt som genom Europeiska unionen i fråga om dödsskjutningen. Sverige arbetade framgångsrikt för att incidenten skulle föras upp på agendan för MR-dialogen mellan EU och Kina i oktober i år. Under dialogen krävde EU att kinesiska myndigheter ska utreda händelsen. Regeringen tog även bilateralt upp incidenten med den kinesiske ambassadören för mänskliga rättigheter, Shen Yongxiang, vid hans besök i Sverige i början av november.

Personligen ser jag allvarligt på dödsskjutningen vid Nganpa-La-passet. Sverige kommer att fortsätta att verka för ett klargörande av frågan, i första hand genom EU.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.