dödshjälp till barn i Holland

Skriftlig fråga 1999/2000:797 av Skånberg, Tuve (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-04-06
Anmäld
2000-04-11
Besvarad
2000-04-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 april

Fråga 1999/2000:797

av Tuve Skånberg (kd) till socialminister Lars Engqvist om dödshjälp till barn i Holland

Den holländska regeringen har i sin proposition 26691 nr A 1, 2, 3, 4 och i förarbetet till propositionen 26717 nr 1 förelagt ett lagförslag för det holländska parlamentet att sänka åldern för dödshjälp för barn från nuvarande 16 år till 12 år. Från 12 års ålder kan, om lagen går igenom, i vissa fall barnen önska och få dödshjälp utan att föräldrar eller vårdnadshavare har möjlighet att motsätta sig att läkarna utför dödshjälpen. Samma proposition vill också utöka möjligheten att utföra abort till efter 24:e graviditetsveckan.

Att ersätta smärtlindring och palliativ vård i livets slutskede med dödshjälp är alltid ett brott mot den humanitära principen om livets okränkbarhet, och brottet blir grövre om det är barn som utsätts för dödshjälpen, utan att ens föräldrarna har möjlighet att motsätta sig att deras barn dödas. Det finns också risk att det holländska förhållningssättet sprids till andra europeiska länder.

Vilka åtgärder avser ministern vidta för att verka för regler inom EU mot dödshjälp till barn?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:797 besvarad av

den 12 april

Svar på fråga 1999/2000:797 om dödshjälp till barn i Holland

Socialminister Lars Engqvist

Tuve Skånberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att verka för regler inom EU mot dödshjälp till barn.

Jag vill inledningsvis slå fast att enligt svensk lag är dödshjälp (eutanasi) förbjudet. Den som berövar en annan människa livet gör sig skyldig till mord eller dråp, även om det sker på den dödes begäran.

Läkarens uppgift är att värna liv. Om dödshjälp skulle legaliseras i Sverige skulle det kunna leda till att människors tillit till hälso- och sjukvården och dess personal hotades. Många skulle kunna känna oro för att dödshjälp tillgrips på ett otillbörligt sätt. Mot bl.a. denna bakgrund har regeringen uttryckligen slagit fast i direktiven till den parlamentariska kommittén om vård i livets slutskede att frågan om dödshjälp inte ska behandlas av kommittén (dir. 1997:147).

När det gäller frågor av den här karaktären så är de nationella angelägenheter och avgörs således inte på EU-nivå.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.