Död i ensamhet

Skriftlig fråga 2006/07:93 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-08
Anmäld
2006-11-08
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2006-11-17
Besvarad
2006-11-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 november

Fråga

2006/07:93 Död i ensamhet

av Carina Hägg (s)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

I regeringsförklaringen står det att ”ingen ska behöva dö i ensamhet”. Under år 2005 dog i riket totalt 91 710 personer. Men beslut om att registret med dödsorsaksuppgifter också skulle omfatta dödsplats tillkom först 2004 varför uppgiften inte finns för 2005. Registret behöver också kompletteras med uppgifter om antalet som dör ensamma för att en åtgärdsplan ska kunna göras. I dag vet vi inte hur många som dött i ensamhet och därmed inte hur mycket resurser eller nyanställningar som krävs och var insatserna ska sättas in. Någon dör i bostaden, någon inom vården och omsorgen ytterligare någon är hemlös. Löftet om att ingen ska behöva dö ensam är generell och ett datum för förverkligandet måste sättas.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att en åtgärdsplan med resurser innefattande nya jobb och tidtabell samt registerföring ska presenteras?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:93 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 17 november

Svar på fråga

2006/07:93 Död i ensamhet

Statsrådet Maria Larsson

Carina Hägg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att en åtgärdsplan med resurser innefattande nya jobb och tidtabell samt registerföring ska presenteras.

Med en välvillig tolkning av frågan uppfattar jag det som att frågeställaren missuppfattat det regeringen vill uppnå. Det är i ljuset av regeringens ambition att införa en värdighetsgaranti för äldreomsorgen som frågan bör ses. Äldreomsorgen måste bedrivas med respekt för människovärdet. Vården i livets slutskede är en mycket viktig del i detta. Det är viktigt att äldreomsorgens personal utbildas i palliativ vård och att resurser sätts till för att garantera att döende personer inte lämnas ensamma om de inte uttryckligen önskar det. Det är om sådana och liknande frågor en värdighetsgaranti kommer att handla.

Regeringen har i budgeten för nästa år ökat resurserna till äldreomsorgen med ca 1,9 miljarder kronor. Ett arbete pågår just nu med prioriteringar och regeringen kommer inom kort att ytterligare precisera och konkretisera hur arbetet med en värdighetsgaranti ska bedrivas. 

Att koppla ihop diskussionen om en värdighetsgaranti för äldreomsorgen med dödsorsaksregistret, vars primära syfte är att ge hälso- och sjukvården underlag för förebyggande arbete, uppföljning och utvärdering av insatser och forskning, verkar långsökt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.