DN:s artiklar om säkerhetsrådskampanjen

Skriftlig fråga 2017/18:397 av Sofia Damm (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-12-04
Överlämnad
2017-12-05
Anmäld
2017-12-06
Svarsdatum
2017-12-13
Sista svarsdatum
2017-12-13
Besvarad
2017-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Dagens Nyheter avslöjade i går att nästan 900 sidor med information om regeringens kampanj för en plats i FN:s säkerhetsråd har undanhållits från allmänheten.

Det visar sig bland annat att Utrikesdepartementet och Sveriges FN-representation i New York använt ett parallellt datasystem för att skicka meddelanden och dokument utan diarieföring. Enligt en källa till DN var syftet med arbetsytan att kunna utbyta information utan att det skulle behöva registreras i den offentliga postlista som bland annat journalister regelbundet granskar. UD registrerade handlingarna först efter att DN började ställa frågor.

Vidare väntar DN fortfarande på material från kampanjen som tidningen begärde ut redan i april 2016. Detta trots att lagen kräver att en sådan begäran ska handläggas skyndsamt.

I kandidaturen till platsen i säkerhetsrådet var just ordet ”öppenhet” det budskap som fördes fram.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

Hur ses rutiner kring diarieföring över för att säkerställa att grundlagen och budskap om öppenhet också gäller på Utrikesdepartementet?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:397 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



PAGE

2


Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:394 av Björn Söder (SD) UD:s hantering av dokumentation och information och fråga 2017/18:397 av Sofia Damm (KD) DN:s artiklar om säkerhetsrådskampanjen

Björn Söder har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att Utrikesdepartementet ska leva upp till vad lagen föreskriver gällande hantering av dokumentation och offentlig insyn. Sofia Damm har frågat mig hur rutiner kring diarieföring ses över för att säkerställa att grundlagen och budskap om öppenhet också gäller på Utrikesdepartementet. Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.

UD ska respektera offentlighetsprincipen. Där det har funnits brister i efterlevnaden av rutiner ska dessa åtgärdas. Jag har nu gett Utrikesdepartementets rättschef i uppdrag att tillsammans med en arbetsgrupp gå till botten med vad som behöver göras för att departementets hantering av allmänna handlingar sker korrekt. Detta arbete har getts högsta prioritet och förslag ska lämnas senast den 28 februari 2018.

Jag vill tillbakavisa uppgifterna om att UD har skapat ett parallellt system. Den digitala yta som användes är ett exempel på ett vanligt arbetsverktyg som används dagligen i Regeringskansliet. Motsvarande digitala ytor används frekvent i det löpande arbetet och till exempel för IDA-grupper (interdepartementala arbetsgrupper). De digitala ytorna är en del av Regeringskansliets dokumenthanteringssystem (DHS), byggt på programmet Microsoft SharePoint som infördes i Regeringskansliet 2009.

Det kan konstateras att material har funnits på den digitala ytan som borde ha registrerats i ett tidigare skede. Det var fel och det har också Utrikesdepartementet vidgått.

Stockholm den 13 december 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.